Časopis izhaja od leta 1703. Foto: Wiener Zeitung
Časopis izhaja od leta 1703. Foto: Wiener Zeitung

Časopis Wiener Zeitung so ustanovili leta 1703. Najprej je bil v zasebni lasti, avstrijski cesar Franc Jožef 1. pa ga je leta 1857 nacionaliziral. Danes je izšla zadnja številka v tiskani obliki, v digitalni se mu obetajo številne vsebinske spremembe. Delo bo izgubilo 63 zaposlenih, od tega 35 v uredništvu.

"Wiener Zeitung obstaja že od leta 1703. Letos poleti bi praznoval 320. obletnico obstoja. Ta časopis je spremljal veliko stvari, tudi kot sodobna priča. Tukaj je bilo natisnjeno besedilo Deklaracije o človekovih pravicah. Tu so se oglašale velike osebnosti, kot sta Mozart in Beethoven. Gre preprosto tudi za zgodovinsko zavest, ki jo med politiki pogrešam," je ob tem dejala urednica časopisa Wiener Zeitung Judith Belfkih.

V koaliciji pa pravijo, da so bile spremembe nujne, saj je časopis deloval kot uradni list, oglasi v njem pa se zaradi direktive Evropske unije ukinjajo oziroma, kot je povedal predstavnik za medije ljudske stranke Kurt Egger, "obvezna objava pomeni, da so morali podjetniki svoje letne računovodske izkaze objaviti v Wiener Zeitung in da plačevanja časopisu v prihodnje v tej obliki ne bo več in je bilo zato treba spremenitinjegovo financiranje."

Na dan odločitve o ukinitvi so sicer na Dunaju pred parlamentom potekali protesti, kritično pa so se odzvali tudi v opozicijskih strankah.

Najstarejši tiskani časopis na svetu Wiener Zeitung odslej le še na spletu