Če bo Renzi prevzel vodenje vlade, bo pri 39 letih postal najmlajši italijanski premier doslej. Foto: EPA
Če bo Renzi prevzel vodenje vlade, bo pri 39 letih postal najmlajši italijanski premier doslej. Foto: EPA
Enrico Letta
Letta je v petek odstopil. Foto: EPA

Napolitano se je dopoldne sestal s predstavniki manjših strank, popoldne pa so sledili pogovori z največjimi parlamentarnimi strankami, stranko Naprej, Italija, ki jo vodi nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi, Novo desno sredino trenutnega notranjega ministra Angelina Alfana, za konec pa se bo srečal še z Renzijevo Demokratsko stranko.

Medtem ko je danes k Napolitanu prišel tudi sam Berlusconi, Renzija v delegaciji Demokratske stranke ni bilo. Zaradi prihoda Berlusconija se je pred predsedniško palačo Kvirinal zbrala skupina levo usmerjenih protestnikov. Renzi, najverjetnejši novi premier, naj bi se medtem v Firencah že sestal z nekaterimi morebitnimi ministri svoje prihodnje vlade.

Opozicijsko gibanje Pet zvezd, ki ga vodi nekdanji komik Beppe Grillo, bojkotira pogovore pri Napolitanu, Renzija pa so okrcali, češ da želi po stranskih poteh in brez volitev priti na oblast. V gibanju se zavzemajo za nove volitve.

Kot napovedujejo poznavalci, bo Renzi oblikoval vlado z istimi strankami kot Letta: poleg njegove Demokratske stranke bodo v njej manjše sredinske stranke in Alfanijeva Nova desna sredina. Renzijevo vlado bi utegnila podpreti tudi Berlusconijeva stranka, ki je decembra po razpadu Ljudstva svobode izstopila iz Lettove koalicije.

Po drugi strani je Alfano v intervjuju za časnik Il Messaggero dejal, da še ni gotovo, ali bo sodeloval v morebitni Renzijevi koaliciji, in da obstaja velika možnost novih volitev. Po popoldanskih pogovorih pri Napolitanu je Alfano sicer dejal, da je pripravljen podpreti Renzija, pod pogojem, da ne bo naredil koraka preveč v levo. Ta korak preveč bi bil, da bi v vlado povabil tudi manjšo levo stranko SEL. Poleg tega bo moral biti program nove vlade v skladu s stališči Nove desne sredine, je poudaril Alfano.

Italijani podpirajo svež obraz v politiki
Renzi je med Italijani zelo priljubljen, pomemben dejavnik pri tem pa so tudi njegove skromne politične izkušnje, zaradi česar deluje kot nov obraz. A večina Italijanov bi vseeno raje videla razpis predčasnih parlamentarnih volitev in številni nasprotujejo "udaru", s katerim je Renzi s premierskega stolčka izrinil Letto.

Renzi je namreč Letto s premierskega stolčka praktično izrinil, potem ko je Demokratska stranka v četrtek z veliko večino potrdila njegov predlog za preoblikovanje vlade. Če bodo današnja pogajanja potekala v skladu s pričakovanji, bi mu lahko Napolitano že v nedeljo zaupal mandat za sestavo nove vlade.