Italijanski predsednik je po padcu vlade opravil več kriznih pogovorov s političnimi voditelji. Foto: EPA
Italijanski predsednik je po padcu vlade opravil več kriznih pogovorov s političnimi voditelji. Foto: EPA
Romano Prodi
Prodi je zaslužen za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja in javnega dolga, ki je najvišji v Evropski uniji. Foto: EPA

Giorgio Napolitano od levosredinskega politika Franca Marinija, ki bi vodil začasno vlado, pričakuje, da bo pri oblikovanju vlade iskal podporo med vsemi strankami, potem ko je prejšnji teden po 20 mesecih na čelu vlade odstopil premier Romano Prodi, za katerega je bil usoden odhod manjše krščanske stranke iz vladne koalicije, kar je pomenilo izgubo tesne večine v senatu.

Berlusconi bi šel na volitve
A Marinija pri pogovorih s strankami čaka težko delo, saj je desnosredinska opozicija pod vodstvom nekdanjega premierja Silvia Berlusconija od predsednika zahtevala razpis predčasnih volitve, na katerih bi po napovedih javnomnenjskih anket zmagala, vendar se je Napolitano raje odločil, da poskuša najti rešitev v začasni vladi, ki bi do novih volitev izpeljala nujno potrebno reformo volilnega sistema.

Po mnenju dopisnice RTV-ja iz Rima Mojce Širok je bil Napolitano proti predčasnim volitvam, ker bi te zaradi nejasnih pravil za senat prinesle le novo šibko vlado, medtem ko se je sam raje nagnil k tehnični vladi.

Padlo že na desetine vlad
Trenutna volilna zakonodaja namreč daje prevelik vpliv manjšim strankam, ki v krhkih koalicijah predstavljajo nenehno grožnjo politični stabilnosti. Tako se je od konca druge svetovne vojne v Italiji zamenjalo že več kot 60 vlad, najdlje pa se je do zdaj na oblasti obdržal Berlusconi, ki je bil premier od leta 2001 do poraza na volitvah leta 2006.

Prodi je imel že večkrat težave v svoji devetčlanski koaliciji, ki je bila pestrega političnega spektra, saj so bili v njej tako komunisti kot krščanski demokrati.

G. V.