Avstrijska policija skriva 18-letno Natascho Kampusch pred radovednimi očmi javnosti, ki je šokirana zaradi najhujšega primera ugrabitve v zgodovini Avstrije. Foto: EPA
Avstrijska policija skriva 18-letno Natascho Kampusch pred radovednimi očmi javnosti, ki je šokirana zaradi najhujšega primera ugrabitve v zgodovini Avstrije. Foto: EPA
Wolfgang Priklopil
Natascha je povedala, da je morala prvo leto v ujetništvu ugrabitelja klicati gospodar. Foto: EPA
Luči, televizijo in radio je ugrabitelj nadzoroval s časovnim sprožilcem zunaj skrivališča. Foto: EPA
Stopnice do skrivališča
V prvih letih je bila Natascha nenehno zaprta v skrivališču. Foto: EPA

V pogovoru za časopis Die Presse je mati Natasche Kampusch dejala, da je tako bolje zanjo, saj sami ne vedo, kako ravnati, zato so jo raje prepustili strokovni oskrbi. Natascha je na skrivni lokaciji, za katero ne ve niti mati, policija pa jo bo znova zaslišala v ponedeljek. Viri blizu policije poročajo, da je postala vse bolj molčeča in jo je zdaj težje zasliševati.

Z materjo in očetom se je prvič po pobegu iz hiše Wolfganga Priklopila v predmestju Dunaja srečala v sredo. Njen oče je potožil, da mu je policija na prvem srečanju dovolila le pet minut za srečanje z Natascho, prepovedala pa mu je tudi fotografiranje zaradi možnosti, da se njene fotografije pojavijo v medijih.

Psihiatri opozarjajo, da je Natascha zdaj polnoletno dekle, in ne več otrok, zato lahko sama sprejema svoje odločitve o tem, s kom in kaj se bo pogovarjala. Natascha je policijo zaprosila, naj njenih podatkov ne posredujejo tujim ljudem, sama pa podrobno spremlja svoj primer prek medijev.

Dekle spolno zlorabljeno
Avstrijska policija je sporočila, da je imela Natascha s svojim ugrabiteljem spolne odnose, kar je zaupala preiskovalcem kmalu po pobegu, vendar ni navedla podrobnosti. Povedala je le, da je bilo vse, kar je storila prostovoljno in jo ugrabitelj v to ni prisilil. Policija meni, da je bila spolno zlorabljena, vendar se sama tega ne zaveda oz. tega ne dojema tako. Čustvena navezanost žrtve na svojega ugrabitelja se pogosto razvije pri dolgotrajnih ujetništvih, psihiatrična stroka pa pojav imenuje stockholmski sindrom.

Jok ob samomoru ugrabitelja
Priklopil je Natascho ugrabil leta 1998, ko je bila stara deset let. Od takrat jo je imel zaprto v dobro izoliranem skrivališču, velikem okoli pet kvadratnih metrov, pod garažo svoje hiše, ki je le 15 kilometrov stran od njenega doma. Po Nataschinem pobegu je Priklopil storil samomor, primerjava njegovega DNK-ja v bazi podatkov pa je pokazala, da v preteklosti ni bil nikoli povezan s kriminalnim dejanjem. Po poročanju časopisa Kurier naj bi Natascha veliko prejokala, ko je izvedela za samomor njenega ugrabitelja

Priprave na ugrabitev
Skrivališče naj bi Priklopil gradil že več kot eno leto pred ugrabitvijo Natasche na njeni poti v šolo, hišo pa je opremil tudi z videonadzorom. Nataschi je dejal, da je v hiši nastavljeno razstrelivo in se ji lahko kaj zgodi, če bo poskušala pobegniti. V skrivališču je imela posteljo, mizo, televizijo, umivalnik in straniščno školjko. Do skrivališča je vodilo več vrat, ena izmed njih so bila izdelana iz betona in so bila težka 150 kilogramov. Sosedje v mirni soseki pri Dunaju niso nikoli nič opazili, saj je bil Priklopil zadržan in nedružaben človek, zato z njim niso imeli stikov.

V prvih letih ujetništva je bila nenehno zaprta v skrivališču, kamor ji je prinesel knjige, revije in igrače, pozneje pa mu je pomagala tudi pri hišnih in vrtnih opravilih. Če jo je imel prva leta Priklopil budno pod svojim očesom, pa je z leti postajal vse bolj nepazljiv in brezskrben. Natascha je to izkoristila v sredo, ko je pustil odprta vrata garaže, medtem ko mu je čistila avto, sam pa se je pogovarjal po telefonu. Dogodek je šokiral tako domačo kot tudi svetovno javnost in sprožil veliko zanimanje medijev.