Foto:
Foto:
Ameriški obrambni sekretar Donald Rumsfeld je evropske države pozval k enotnosti.
Pomembne politične dogodke ponavadi spremljajo demonstracije.
Generalni sekretar ZN-a s predsednikom bavarske vlade Edmundom Stoibrom.

Generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer je na srečanju povezave v Münchnu dejal, morajo predstavniki držav članic razmišljati o prihodnji vlogi Nata pri podpori bližnjevzhodnega mirovnega sporazuma.

Pod okriljem ZN?
Kot pogoje je navedel sprejeti mirovni sporazum in željo obeh strani, da Nato sodeluje. Dodal je, da bi morda potrebovali tudi mandat Združenih narodov.

Dopoldne je na konferenci, ki se je udeležuje tudi generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan, govoril tudi ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld. Poudaril je, da nobena država ne more sama odpraviti terorizma. Evropske države je pozval, naj pozabijo na nesoglasja zaradi vojne v Iraku in naj sodelujejo v vojni proti terorizmu.

Schröder za boljše čezatlantske odnose
Nemški kancler Gerhard Schröder, ki se konference zaradi gripe ne udeležuje, pa se je zavzel za izboljšanje odnosov med Evropo in ZDA ter reformo Nata. V pomoč pri pripravi nove čezatlantske ureditve naj bi bila tudi posebna skupina strokovnjakov.

Bližnji vzhod glavni v Münchnu
Na konferenci pod geslom Svoboda skozi dialog sodeluje okoli 250 politikov in vojaških predstavnikov ter okoli 40 obrambnih oziroma zunanjih ministrov. Razprava poteka zlasti glede razmerja med gospodarskim razvojem in varnostjo ter o razmerah na Bližnjem vzhodu.

Konference se udeležujeta tudi zunanji in obrambni minister Slovenije Dimitrij Rupel in Karl Erjavec. Na konferenci so generalnemu sekretarju ZN-a Kofiju Annanu podelili posebno mirovno nagrado.

Srečanje so spremljale tudi demonstracije. V nekaterih delih mesta so se večinoma antiglobalisti tudi spopadli s policijskimi in vojaškimi enotami, vendar poročil o ranjenih ni.