Natova letala so z vodenimi raketami napadla oddajnike državne televizije v Tripolisu. Foto: EPA
Natova letala so z vodenimi raketami napadla oddajnike državne televizije v Tripolisu. Foto: EPA

Po navedbah Severnoatlantskega zavezništva so želeli zaustaviti zastraševanje in spodbujanje k nasilju proti libijskemu ljudstvu. Napad so izvedli z vodenimi raketami, akcija pa je v skladu z mandatom Varnostnega sveta ZN-ja, zagotavlja Nato.

Televizija sestavni del režima
Po Natovih trditvah libijski voditelj Moamer Gadafi televizijske nastope uporabljal kot sredstvo zastraševanja libijskega ljudstva in za pozivanje k nasilju proti civilistom. Libijska državna televizija pa je po navedbah Nata "integralni sestavni del aparata, s katerim Gadafijev režim sistematično zatira civilno prebivalstvo", kar kaže vse bolj intenziven "sovražni govor" Gadafija. Tako je Nato poudaril, da je bila akcija v skladu z mandatom zaščite življenj civilnega prebivalstva.

Kljub napadu je državna televizija nemoteno nadaljevala oddajanje signala, ki pa je zdaj v večini države šibkejši kot prej.

Al Kaida za umorom uporniškega poveljnika?
Predstavnik libijske vlade za stike z javnostmi Musa Ibrahim je medtem v petek zagotovil, da za petkovim ubojem vojaškega poveljnika libijskih upornikov, generala Abdela Fataha Junesa, stoji teroristična mreža Al Kaida. "S tem je Al Kaida želela izraziti svojo prisotnost in vpliv v regiji", je novinarjem dejal Ibrahim. "Drugi člani nacionalnega prehodnega sveta so vedeli za to, a se niso mogli odzvati, saj se bojijo Al Kaide," je dodal.

Napad je po mnenju Gadafijevega režima dokaz, da nacionalni prehodni svet nima oblasti v mestu Bengazi, ki velja za trdnjavo libijskih upornikov. "Na vzhodu ima moč Al Kaida," je dejal Ibrahim.