Do napada je prišlo na parkirišču pred obcestnim hotelom na obrobju Kvete. Foto: EPA
Do napada je prišlo na parkirišču pred obcestnim hotelom na obrobju Kvete. Foto: EPA

Potem ko so talibanski uporniki že v petek in nedeljo napadli Natove cisterne z gorivom, so po nekaj dnevnih znova udarili na oskrbovalni poti za sile zveze Nato v sosednjem Afganistanu. Napad je izvedlo 14 skrajnežev v dveh terenskih vozilih. Zažgali so Natove tovornjake in ubili enega voznika.

Oskrbovanje tujih vojakov v Afganistanu poteka v glavnem prek Pakistana, ki je tudi sam pod udarom talibanskih upornikov. Po trditvah ameriških oblasti tovornjaki, ki prečkajo Pakistan, prevažajo gorivo, vojaška vozila, rezervne dele in oblačila za Natove vojake,

Zaradi ameriških napadov z brezpilotnimi letali na upornike v Pakistanu so pakistanske oblasti prejšnji teden zaprle oskrbovalno pot. Zadnji napad na Natova vozila se je zgodil na drugi poti, ki je še odprta, v bližini mesta Quetta naa jugozahodu države.

Nato je sporočil, da napadi na njihove konvoje za zdaj niso ogrozili operacij v Afganistanu, vendar proučujejo druge možnosti za oskrbovanje. Ob Pakistanu potekajo oskrbovalne poti tudi prek Tadžikistana in Uzbekistana.

ZDA kritične, a popustljive do Pakistana
Nedavno poročilo Bele hiše je razkrilo, da pakistanskim oblastem in vojski primanjkuje odločnosti v boju s talibani v nemirni pokrajini Severni Vaziristan ob meji z Afganistanom, kjer naj bi bi svoje oporišče ustvarili talibanski uporniki in skrajneži, povezani z Al Kaido.

Washington naj bi trenutno malce popustil Pakistanu, saj se zaveda, da je pakistanska vojska preobremenjena zaradi odpravljanja posledic katastrofalnih poplav, ki so državo prizadele pred dvema mesecema.