Rudarji v Južni Afriki so se že večkrat uprli zaradi nizkih plač in slabih delovnih pogojev. Foto: Reuters
Rudarji v Južni Afriki so se že večkrat uprli zaradi nizkih plač in slabih delovnih pogojev. Foto: Reuters
V južnoafriškem rudniku ujeti rudarji

Reševalna služba je sporočila, da je bila v stiku s skupino 30 rudarjev, ki naj bi bili v dobrem stanju. Ti so povedali, da je nižje ujetih še 200 njihovih sodelavcev, katerih stanje pa ni znano. Lokalne oblasti so sicer sporočile, da je ujetih le 30 rudarjev. V rudniku so ostali ujeti, ker jim je pot ven preprečila velika skala.

Oblasti sumijo, da je šlo v rudniku blizu mesta Benoni za nezakonito operacijo. Klice na pomoč ujetih rudarjev je slišala policijska patrulja, ki je zjutraj nadzirala to območje. Oblasti še sporočajo, da si s težko mehanizacijo prizadevajo umakniti skalo, ki preprečuje vstop v rudnik.

Reševalna akcija je sicer končana, rešenih pa je 11 rudarjev. Nihče izmed njih ni bil vidno poškodovan, iz jame pa so splezali s pomočjo lestve, ki so jo v jašek spustili reševalci. Številni drugi naj si ne bi želeli priti ven v prisotnosti predstavnikov uradnih organov, ker se bojijo aretacije.

Izgube zaradi nezakonitega rudarjenja
Rudarjenje je ključen del južnoafriškega gospodarstva, država pa je četrta največja izvoznica zlata na svetu. Po podatkih južnoafriškega urada za rudna bogastva je študija zlatega sektorja iz leta 2008 pokazala, da država zaradi nezakonitega rudarjenja izgubi približno 509 milijonov ameriških dolarjev prihodkov na leto.

Varnost v južnoafriških rudnikih je velika težava, država pa ima ene izmed najglobljih rudnikov zlata na svetu. V zadnjih letih je večina rudarjev umrla v nezakonitih rudnikih, poroča BBC. Na začetku tega meseca je devet rudarjev umrlo v treh različnih nesrečah v zakonitih rudnikih zlata, ki jih upravlja podjetje Harmony. Leta 2009 pa je v požaru v rudniku tega podjetja umrlo najmanj 82 ljudi.

V južnoafriškem rudniku ujeti rudarji