Obtožnico proti Kacavu naj bi tožilec vložil v nekaj dneh. Foto: EPA
Obtožnico proti Kacavu naj bi tožilec vložil v nekaj dneh. Foto: EPA

Izraelski državni tožilec se je namreč po zaključku preiskave odločil, da bo proti Kacavu vložil obtožnico zaradi spolnih prestopkov nad več njegovimi uslužbenkami, sodili pa mu bodo tudi zaradi oviranja pravice. Prestopke naj bi zagrešil, ko je služboval kot minister za turizem in predsednik države. Pravosodno ministrstvo ni navedlo, kdaj bo obtožnica uradno vložena, a po poročanju lokalnih medijev naj bi se to zgodilo že v nekaj dneh.

Julija 2006 je Kacav, takrat je bil predsednik države, zaradi domnevnega izsiljevanja vložil tožbo proti nekdanji uslužbenki, na koncu preiskave tožilstva pa je omenjena uslužbenka vložila tožbo proti Kacavu in ga obtožila posilstva. Zaradi številnih pritiskov je leta 2007 odstopil s položaja predsednika države.

Aprila lani se je začelo sojenje, a je Kacav v zadnjem hipu naznanil, da preklicuje dogovor s tožilstvom, po katerem je, da bi se izognil zaporni kazni, priznal manjše prestopke, med njimi spolno nadlegovanje sodelavk. "Bojeval se bom, dokler ne bo resnica prišla na dan," je takrat napovedal.

K. T.