Nemško kanclerko v prihodnjem letu čaka težko delo. Foto: EPA
Nemško kanclerko v prihodnjem letu čaka težko delo. Foto: EPA
Bankovec za 20 funtov
Britanci se spopadajo z rekordno inflacijo v zadnjih 17 letih. Foto: EPA

Analitiki Nemčiji za prihodnje leto napovedujejo gospodarsko rast med 0,2 in 1,4 odstotka, največji razlog za to pa naj bi bila šibka konjuktura v mednarodnem okolju, ki je Nemčijo kot izvozno usmerjeno državo še posebej prizadela. Zaradi tega so se predvsem zmanjšala povpraševanja po investicijskih sredstvih.

Če se bo finančna kriza v polni meri odrazila v nemški proizvodnji, je po mnenju inštitutov mogoč še večji upad stopnje gospodarske rasti. Svarijo celo pred tem, da bi se obseg bruto domačega proizvoda v letu 2009 na letni ravni zmanjšal za 0,8 odstotka. To naj bi sicer ne bilo verjetno.

Največji faktor negotovosti glede napovedi pa sta obeg in trajanje finančne krize. Svetovna konjuktura se po mnenju analitkov lahko začne krepiti sredi prihodnjega leta, če se bo v prihodnjih mesecih umiril položaj v bančništvu.

Kriza se bo odrazila tudi na številu delovnih mest. Analitki napovedujejo, da bo konec leta 2009 v Nemčiji zaposlenih 350.000 ljudi manj kot v začetku leta. Padanje cen energentov naj bi umirilo inflacijo, ki bo po napovedih prihodnje leto znašala 2,3 odstotka.

Visoka inflacija v Veliki Britaniji
V Veliki Britaniji pa je septembra inflacija na letni ravni narasla na kar 5,2 odstotka, kar je rekord po juliju 1991. Cene so se od avgusta do septembra zvišale za 0,5 odstotka, k temu pa je poleg že omenjenih dobrin pripomoglo tudi zvišanje cen rekreacije, oblačil in obutve. Že prejšnji teden je Centralna banka zaradi krize na svetovnih trgih znižala na 4,5 odstotka, hkrati pa je država povečala jamstva za vloge varčevalcev v bankah.

M. R.