Foto: Reuters
Foto: Reuters

V novi strategiji na 61 straneh je nemška vlada zapisala, da je pandemija covida-19 razkrila odvisnost Nemčije od Kitajske, denimo na področju medicinske tehnologije in farmacije. Odvisnost obstaja tudi na drugih pomembnih področjih, kot so redke zemlje in pri proizvodih, potrebnih za energetski prehod na obnovljive vire.

"Zvezna vlada si ne prizadeva za ločitev od Kitajske," je zapisala vlada v Berlinu in pojasnila, da želi le "zmanjšati odvisnost na kritičnih področjih, da bi ublažila tveganja, ki iz njih izhajajo". Ob tem je poudarila, da želi Nemčija kljub temu ohraniti gospodarsko sodelovanje s Kitajsko. Da cilj Berlina ni ločitev od Kitajske, je na Twitterju zapisal tudi kancler Olaf Scholz in dodal, da nova strategija odnosom med državama daje le nov okvir.

"Kitajska je največja nemška trgovinska partnerica, toda medtem ko se odvisnost Kitajske od Evrope nenehno zmanjšuje, je odvisnost Nemčije od Kitajske v zadnjih letih pridobila pomen," je opozorila vlada in zagotovila, da Nemčija ne namerava "ovirati kitajskega gospodarskega napredka in razvoja". Po mnenju Berlina bi se odvisnost posameznih sektorjev ali podjetij od kitajskega trga lahko izkazala za težavo, če se bo Kitajska oddaljevala od "norm in pravil" mednarodnega reda.

Kitajski trg ostaja pomemben za nemška podjetja

V interesu podjetij je namreč, da se izogibajo prevelikim tveganjem oziroma jih poskušajo zmanjševati. Za to si na podlagi nove strategije prizadeva tudi nemška vlada, obenem pa priznava, da je kitajski trg za števillna nemška podjetja še vedno zelo pomemben. Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je zaradi tega poudarila, da želi Nemčija tudi širiti sodelovanje s Kitajsko, ker ga potrebuje. Pri tem je med drugim omenila podnebno krizo, ki je po njenih besedah brez Kitajske ni mogoče učinkovito obvladati.

V strategiji se je nemška vlada tudi zavezala h krepitvi izmenjave informacij s podjetji z namenom zgodnjega prepoznavanja tveganj. Skladno s tem pa od podjetij pričakuje, da bodo ta tveganja "posebej obravnavala".

Nemška vlada je junija objavila tudi svojo prvo strategijo o nacionalni varnosti, v kateri je Kitajsko označila za "partnerico, konkurentko in sistemsko tekmico" in jo obtožila, da v prizadevanjih za preoblikovanje svetovnega reda deluje proti nemškim interesom. Opozorila je tudi na nespoštovanje človekovih pravic v državi. Vendar pa je kancler Scholz junija na srečanju s kitajskim premierjem Li Čjangom zagotovil, da Nemčija ne namerava pretrgati gospodarskih vezi z azijsko velesilo.