Za koalicijo je glasovalo 112 od 116 delegatov stranke CDU. Foto: EPA
Za koalicijo je glasovalo 112 od 116 delegatov stranke CDU. Foto: EPA
Kongres SPD-ja
Od 500 delagatov SPD-ja je dogovor potrdilo 430 delegatov. 15 jih je glasovalo proti, 5 pa se jih je vzdržalo. Foto: EPA

Člani strank so o dogovoru glasovali na ločenih kongresih in ga povsod potrdili z veliko večino glasov. Na kongresu CDU-ja je za koalicijo glasovalo 112 od 116 delegatov, na kongresu SPD-ja pa 480 od 500 delegatov.

Dogovor predvideva, da bo kanclerka vodja CDU-ja Angela Merkel, podkancler in minister za delo bo vodja SPD-ja Franc Münterfering, medtem ko vodja CSU-ja Edmund Stoiber v zvezni vladi ne bo sodeloval in še naprej ostaja predsednik bavarske deželne vlade. V novi zvezni vladi bo od 16 ministrov osem iz vrst SPD-ja. Merklovo morajo zdaj potrditi še poslanci v bundestagu, o čemer naj bi glasovali 22. novembra.

Vlada pred težko nalogo
Glavna naloga nove črno-rdeče koalicije bo zmanjšati 35 milijard evrov velik proračunski primanjkljaj, kar naj bi dosegli tudi z uvedbo višjih davkov. Davek na dodano vrednost naj bi se zvišal za tri odstotne točke na 19 odstotkov, povečala pa naj bi se tudi stopnja prispevkov za socialno varnost in davčna stopnja za visoke davke.

Nemške parlamentarne volitve so potekale 15. septembra, na katerih je konservativna unija CDU/CSU dobila 226 sedežev v parlamentu, socialdemokrati SPD pa 222 sedežev. Koalicijska pogajanja so trajala osem tednov in so se končala z dogovom pretekli petek.

61-letni Schröder se poslavlja
Kot je znano, je sedanji kancler Gerhard Schröder napovedal odhod iz aktivne politike in ponovno vrnitev k odvetniški karieri. Na kongresu stranke v mestu Karlsruhe je delegatom dejal, da so v preteklih letih Nemčijo naredili modernejšo in bolj odprto svetu. "Za nami je sedem dobrih let," je povedal in doživel 10-minutne ovacije.