Kot je razkrila študija, je nemško podjetje Continental delavce v koncentracijskih taboriščih izrabljalo za suženjsko delo. Foto: EPA
Kot je razkrila študija, je nemško podjetje Continental delavce v koncentracijskih taboriščih izrabljalo za suženjsko delo. Foto: EPA

Leta 1871 ustanovljeno nemško podjetje Continental s sedežem v Hannovru, ki je danes vredno več kot 44 milijard evrov, je zgodovinarju Paulu Erkerju zaupalo nalogo raziskanja zgodovine podjetja v času nacistične Nemčije in Tretjega rajha oziroma Nacionalsocialistične delavske stranke, ki jo je vodil Adolf Hitler.

Neodvisna študija na 800 straneh razkriva, kako zelo pomemben del "Hitlerjevega vojnega stroja" je bilo podjetje, poroča portal Deutsche Welle, ki navaja, da je bil Continental celo "steber nacionalsocialistične oborožitve in vojnega gospodarstva".

Izkoriščanje poceni delovne sile

Continental je bil med drugo svetovno vojno največji proizvajalec gumijastih materialov, dobavitelj gum in avtomobilskih delov kot tudi gumijastih podplatov za vojaške čevlje. Kot kaže, pa podjetje ni imelo finančnih koristi le od oskrbe nacistične vojske, temveč tudi od izkoriščanja poceni delovne sile na okupiranih območjih v Belgiji kot tudi s francoskimi in ruskimi vojnimi ujetniki.

Med drugo svetovno vojno je namreč v Continentalovih tovarnah "v ponižujočih delovnih in življenjskih razmerah" delalo 10.000 delavcev. Proti koncu vojne pa je podjetje v svojih tovarnah angažiralo tudi taboriščne delavce, ki so jih izrabljali do skrajnih moči, celo smrti.

Testiranja v koncentracijskih taboriščih

Še posebej skrb vzbujajoč podatek je, da je podjetje gumijaste podplate testiralo v koncentracijskem taborišču Sachsenhausen v bližini Berlina. Taboriščniki so morali dnevno korakati od 30 do 40 kilometrov po dvorišču taborišča ob zvokih nemške koračnice – tiste, ki so upočasnili korak ali padli, so SS-ovi stražarji ustrelili.

Continental je med drugim naročil tudi posebne teste prisilnega korakanja po snegu in ledu, pri čemer so morali številni zaporniki brez nogavic prehoditi do 2200 kilometrov.

V vojno dobičkarstvo vpleteno vodstvo podjetja

Študija je med drugim razkrila, da je bilo v nacistično vojno dobičkarstvo vpleteno samo vodstvo podjetja, ki si je dejavno prizadevalo za odpuščanje delavcev in članov uprave židovskega rodu v tridesetih letih prejšnjega stoletja. "Študija je za nas priložnost, da se soočimo s svojo odgovornostjo," je izjavil izvršni direktor Continentala Elmar Degenhart.

Continental je eno zadnjih nemških podjetij s potrjeno povezavo z nacistično oblastjo, kot so to počela tudi podjetja: Volkswagen, Daimler, Deutsche Bank, Audi in Dr. Oetker.