Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je pred časom dejal, da lahko le Nato da Ukrajini potrebno zaščito pred Rusijo. Foto: EPA
Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je pred časom dejal, da lahko le Nato da Ukrajini potrebno zaščito pred Rusijo. Foto: EPA

V pogovoru za nemški časopis Der Spiegel je Steinmeier dejal: "Menim, da bi bilo za Nato mogoče, da bi z Ukrajino podpisal dogovor o partnerstvu, članstvo Ukrajine v organizaciji pa se mi ne zdi primerno." Dodal je še, se mu ne zdi uresničljivo, da bi se Ukrajina v bližnji prihodnosti pridružila Evropski uniji, saj je "gospodarska in politična modernizacija projekt za nekaj generacij".

Vodja nemške diplomacije je Kijev poleg tega pozval, naj sprejme reforme za boj proti korupciji in boljšemu vodenju gospodarstva. "Začeti morajo takoj, ne smejo izgubljati časa," je bil jasen.

Medtem pa je Dmitrij Peskov, tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, dejal, da je eden izmed načinov za spremembo svetovnega ravnotežja moči, s katerim bi ukrotili Rusijo, ta, da bi se Nato postopno približal njenim mejam. "Želijo, da bi Rusija postala živčna," je dejal Peskov za BBC in dodal: "Potrebujemo stoodstotno zagotovilo, da nihče ne bo niti pomislil na ukrajinsko članstvo v Natu."

Vprašanje vojaške pomoči še na mizi
V petek je namreč predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Jeff Rathke dejal, da Washington "podpira želje Kijeva po včlanitvi v Nato, a da bo moralo končno odločitev o tem sprejeti vodstvo v Kijevu". Dodal je, da še vedno razpravljajo o morebitni vojaški pomoči Ukrajini. Naše mnenje o tem vprašanju se ni spremenilo. Še vedno verjamemo, da ukrajinske krize ni mogoče rešiti na vojaški način, a zaradi ruskih dejanj niti morebitne vojaške pomoči Kijevu ne moremo izključiti," je dejal Rathke.