V nedeljski nesreči v Kazanu sta po poročanju medijev umrla sin voditelja tatarske regije Irek Minihanov in vodja ruske tajne službe FSB v Tatarstanu Aleksander Antonov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V nedeljski nesreči v Kazanu sta po poročanju medijev umrla sin voditelja tatarske regije Irek Minihanov in vodja ruske tajne službe FSB v Tatarstanu Aleksander Antonov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ruski mediji poročajo, da je omenjeno letalo v preteklosti že imelo nesrečo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Preiskovalci so pri pregledu terena že našli črno skrinjico, v kateri je zapis pogovorov med pilotsko kabino in kontrolo leta, s katero bodo lahko ugotovili vzrok nesreče. Preiskovalci menijo, da se je nesreča zgodila zaradi tehnične napake ali zaradi napake pilota. Dejavnik terorističnega napada so izključili.

Umrlo vseh 50 ljudi na krovu
Letalo s 44 potniki in šestimi člani posadke je ob stiku s pristajalno stezo eksplodiralo, saj se je vnel rezervoar z gorivom. Preživelih ni bilo.

Kot je pojasnil ruski minister za promet Maxim Sokolov, je bilo letalo "obrnjeno navpično, skoraj popolnoma navpično, a videoposnetek ni dovolj dobre kakovosti, da bi se videlo bolje, saj se je nesreča zgodila ponoči".

Nesreča se je zgodila ob drugem poskusu letala
Vodja preiskovalne službe za območje Volge Aleksander Poltinin je potrdil, da se je nesreča zgodila ob drugem poskusu pristanka, preiskovalci pa zdaj ugotavljajo, zakaj pilotu ni uspelo pristati v prvem poskusu.

23 let staro letalo se je zrušilo ob drugem poskusu pristajanju na letališču v Kazanu, kamor je prispelo z moskovskega letališča Domodedovo. Še pred tem je letelo v armensko prestolnico Erevan.

Z njim je v Moskvo je letela tudi novinarka Lenara Kashafutdinova, ki je dejala, da je letalo ob pristanku močno treslo. "Ko smo pristajali ni bilo jasno, ali letalo tako trese zaradi močnega vetra, čeprav je bilo takrat v Moskvi vreme lepo, ali pa je šlo za tehnično okvaro. V letalu nas je premetavalo. Moški, ki je sedel poleg mene, je prebledel."

Tiskovna predstavnica letalske družbe Tatarstan Airlines Gulnaz Minnikhanova je zatrdila, da je bil pilot izkušen, prav tako pa, da letalo pred poletom ni imelo nikakršnih tehničnih napak.

Letalo je imelo težave že v preteklosti
Ruski mediji pa medtem poročajo, da je omenjeno letalo v preteklosti že imelo nesrečo. Omenjeni boeing 737 je zamenjal kar sedem lastnikov. Med njimi je bila francoska letalska družba Air France, ki ga je uporabljala pet let.

Leta 2001, ko je bilo letalo v lasti brazilske družbe Rio Sul, je bilo vpleteno v nesrečo med pristajanjem v mestu Belo Horizonte, ko se je zlomil del podvozja. Žrtev ni bilo, je pa moralo letalo v temeljito popravilo.

V nedeljski nesreči v Kazanu sta po poročanju medijev umrla sin voditelja tatarske regije Irek Minihanov in vodja ruske tajne službe FSB v Tatarstanu Aleksander Antonov. Med žrtvami sta tudi državljana Velike Britanije in Ukrajine. Letališče v Kazanu je še vedno zaprto.