FAO je ob tem ugotovil, da se povečujejo pogostost nesreč in njihove posledice.
Poplave, suše, napadi insektov, neurja, bolezni in vojne so med letoma 1991 in 2021 povzročile za približno 123 milijard dolarjev izgub proizvodnje hrane na leto, kar je enako petim odstotkom celotne proizvodnje ali dovolj, da se nahrani do pol milijarde ljudi na leto, ugotovitve FAO povzema francoska tiskovna agencija AFP. Gre za prvi poskus FAO, da sestavi tovrstno oceno.
Povprečne letne izgube žita so dosegle 69 milijonov ton, kar je enako letni proizvodnji Francije. Prav tako je bilo izgubljenih za približno 40 milijonov ton sadja in zelenjave ter 16 milijonov ton mesa, rib in jajc.
Azija je bila najbolj prizadeta regija, saj je zaradi nesreč utrpela 45 odstotkov vseh kmetijskih izgub in izgubila štiri odstotke svoje kmetijske proizvodnje.
V organizaciji so ob tem ugotovili, da število nesreč narašča, s 100 na leto v 70. letih prejšnjega stoletja na približno 400 dogodkov na leto v zadnjih 20 letih.
"Kmetijstvo po vsem svetu je vedno bolj izpostavljeno motnjam zaradi številnih nevarnosti in groženj, kot so poplave, pomanjkanje vode, suša, upadanje kmetijskih donosov in ribiških virov, izguba biološke raznovrstnosti in degradacija okolja," so zapisali v poročilu.
Kot sistemske dejavnike tveganja nesreč so pri FAO opredelili podnebne spremembe, pandemijo in oborožene spopade.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje