Netanjahu je papeža povabil v Izrael. Foto: EPA
Netanjahu je papeža povabil v Izrael. Foto: EPA

Frančišek in Netanjahu sta največ časa v 25-minutnem pogovoru za zaprtimi vrati namenila položaju Katoliške cerkve v Izraelu, pri čemer gre predvsem za pravna in lastninska vprašanja. Netanjahu je papeža povabil na obisk v Jeruzalem, ki bi ga lahko po navedbah virov obiskal maja prihodnje leto.

Ob obisku v Vatikanu je izraelski premier poglavarju Rimskokatoliške cerkve podaril španski prevod knjige o inkviziciji, ki jo je napisal njegov oče Benzion Netanjahu.

Sogovornika sta se dotaknila tudi vprašanja mirovnih pogajanj med Izraelci in Palestinci, ki so po treh letih zastoja znova stekla julija letos, a zaradi gradnje judovskih naselbin na palestinskih ozemljih grozi, da bodo znova zastala.

Polne diplomatske odnose sta Izrael in Vatikan vzpostavila leta 1993, že dolga leta pa se pogajata o lastninskih pravicah in davčnih olajšavah za Katoliško cerkev. Končnega dogovora do zdaj še nista dosegla.

Pozneje se je Netanjahu sešel še z italijanskim premierjem Enricom Letto.

Ob obisku sinagoge v Rimu je v nedeljo Netanjahu znova izrazil ostro nasprotovanje dogovoru mednarodne skupnosti s Teheranom o spornem iranskem jedrskem programu.

"Rad bi pregnal vsakršne iluzije. Iran namerava pridobiti jedrsko bombo. S tem bi ogrožal ne le Izrael, ampak tudi Italijo, Evropo in ves svet," je med drugim dejal izraelski premier.