Sarkozy in Brunijeva sta bila ogorčena nad predrznostjo Ryanaira, ki je zlorabil njuno svežo romanco. Foto: EPA
Sarkozy in Brunijeva sta bila ogorčena nad predrznostjo Ryanaira, ki je zlorabil njuno svežo romanco. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy in Carla Bruni

Francoski predsednik in njegova nova žena sta nizkocenovnega letalskega prevoznika tožila 28. januarja, ker je ta v svoji reklami v francoskem časopisu Le Parisien uporabil podobo mladoporočencev, iz ust Brunijeve pa se je vil oblaček z besedami: "Z Ryanairom bo lahko cela moja družina prišla na poroko."

Brunijeva in Sarkozy sta Ryanair tožila ločeno. Brunijeva je zahtevala 500.000 evrov odškodnine, Sarkozy pa le en evro, kar je pogosta praksa, ko želi tožnik doseči le moralno zmago. Ko je sodišče zahtevalo, naj Sarkozy obrazloži razliko v zahtevanih vstotah, je tiskovni predstavnik Elizejske palače David Martinon povedal: "Za predsednika Francije gre le za vprašanje načelnosti, Brunijeva pa je imela finančno izgubo, saj je bila očrnjena njena podoba in bo to škodilo njeni karieri."

Ryanair tudi dobrodelen
Ryanair je obljubil, da bo izpolnil odločitev sodišča in Brunijevi plačal obljubljeno vsoto, ker pa bodo Sarkozyju namenili le simbolično vsoto, bodo še 60.000 evrov nakazali dobrodelni ustanovi, ki jo bo izbral predsednik.

Predstavnik Ryanaira Peter Sherrard je obljubil, da ne bodo več predvajali spornega oglasa, kljub temu da je doživel nepričakovan odziv svetovne javnosti. Povedal je še, da letalski prevoznik ni vedel, da se bosta Sarkozy in Brunijeva poročila 2. februarja, da pa je bila poroka pričakovana vse od začetka leta.

Sarkozy drugi tožeči predsednik
Drugič v zgodovini francoske države se je zgodilo, da bo predsednik tožil medije zaradi neprimerne objave fotografij. Leta 1970 je namreč takratni predsednik Georges Pompidou dobil tožbo proti reviji L'Express, ki je objavila njegove fotografije v reklami za motorne čolne.

B. T.