Nigerija upa, da ne bo priča takemu izbruhu ebole kot v Liberiji, Gvineji in Sierri Leone. Foto: EPA
Nigerija upa, da ne bo priča takemu izbruhu ebole kot v Liberiji, Gvineji in Sierri Leone. Foto: EPA

Čeprav Nigerija ni med najbolj prizadetimi državami, so v najbolj poseljeni afriški državi doslej našteli štiri smrtne žrtve in 11 okužb. Zadnja žrtev je bila medicinska sestra, ki je umrla v petek.

Strah pred okužbo s hitro nalezljivim virusom, čigar smrtnost je v zadnjem izbruhu 60-odstotna, se ne širi samo med prebivalci, ampak tudi med zdravstvenim osebjem, ki dobesedno beži iz bolnišnic. Še posebej je prizadeta bolnišnica Yaba Mainland v Lagosu, ki so jo številni uslužbenci zapustili po pritisku družin.

"Vse je očitno zelo strah ebole in nihče ne želi pomagati, to pa povzroča veliko težav," je povedal zdravstveni komisar v Lagosu Jide Idris in dodal, da so po novici, da je umrla medicinska sestra, nekateri zdravstveni uslužbenci "kar zbežali".

Razmere v Nigeriji še poslabšuje stavka zdravnikov, ki traja že več kot sedem tednov, tako da drugi zdravniki, ki so ostali na svojih delovnih mestih, neprestano delajo, da bi bolnikom rešili življenje.

Zdravniki brez meja so v petek opozorili, da je potrebnih najmanj pol leta za vzpostavitev nadzora nad najhujšo epidemijo ebole po njenem odkritju pred skoraj štirimi desetletji.

Strokovnjaki WHO-ja so v četrtek opozorili, da število potrjenih primerov okužb in umrlih niti približno ne kaže dejanskega obsega epidemije, ki je hudo podcenjen.