Nizozemski parlament se je zavzel za prepoved nošenja burke. Foto: EPA
Nizozemski parlament se je zavzel za prepoved nošenja burke. Foto: EPA

Parlament je tako potrdil, da bi v primeru, če bi vlada predlagala takšen zakon, glasovali zanj. Populistični neodvisni poslanec Geert Wilders, ki je predlagal prepoved, meni, da tradicionalno oblačilo, ki pokriva telo in obraz, ovira integracijo v družbo.

Pojasnil je, da burka krši pravice žensk, obenem pa predstavlja varnostno grožnjo, pri čemer je spomnil na skrajna nagnjenja druge generacije muslimanov v državi.

"Da lahko ženske hodijo po ulicah popolnoma neprepoznavne, je žalitev za vsakogar, ki verjame v enakopravnost. Takšen zakon bi bil olajšanje za zmerne muslimane in bi prispeval k integraciji na Nizozemskem," meni poslanec.

Ministrica dvomi o možnosti prepovedi
Za prepoved sta se izrekli tudi največji koalicijski stranki, krščanski demokrati in liberalci. Ministrica za priseljevanje in integracijo Rita Verdonk sicer dvomi, da je zakonska prepoved nošenja burke sploh mogoča.

V državi živi okoli milijon muslimanov, večinoma s koreninami iz Maroka in Turčije. Umor režiserja Thea van Gogha novembra lani in sojenje domnevnim članom islamske skupine Hoftadgroep so okrepili strah pred skrajnim islamizmom v državi.