Stisk roke med Verhagnom in Jeremićem, ki naj bi potrdil izboljšanje odnosov med Nizozemsko in Srbijo. Foto: Reuters
Stisk roke med Verhagnom in Jeremićem, ki naj bi potrdil izboljšanje odnosov med Nizozemsko in Srbijo. Foto: Reuters
Ratko Mladić
Ratko Mladić je za večino Srbov še vedno nedotakljivi narodni junak. Foto: EPA

"Čestital sem ministru Vuku Jeremiću za trud, ki ga Srbija vlaga v sodelovanje s haaškim sodiščem," je nizozemski zunanji minister Maxime Verhagen pohvalil srbskega kolega, ki v Beogradu usklajuje iskanje Mladića, katerega neujetje je največja ovira na poti Srbije v Evropsko unijo. Najglasnejša nasprotnica pridruževanja je ravno Nizozemska, ki že vseskozi vztraja, da se mora odgovorni za poboje v Srebrenici najprej znajti v Haagu, šele nato si lahko Srbija obeta pridruženo članstvo.

Bo Mladić ujet do novega leta?
Verhagen je v Beograd prišel na obisk, da se osebno prepriča o napredku Srbije, o katerem je na začetku meseca prvič pozitivno poročal glavni haaški tožilec Serge Brammertz. "S Haagom bomo sodelovali, vse dokler ne bo več beguncev, do takrat ni noben haaški osumljenec na varnem," je poudaril Vuk Jeremić, ki je pred kratkim napovedal odstop, če do novega leta ne bodo ujeli Mladića in Gorana Hadžića, nekdanjega političnega voditelja hrvaških Srbov.

"Nizozemska bo ostala stroga, a poštena do Srbije in drugih držav v regiji. Podrobno bomo preverjali, ali Srbija izpolnuje evropske standarde, toda obenem bomo Srbijo še naprej politično in finančno podpirali, da bo dosegla te standarde," je nizozemsko načelo ponovil Verhagen.

Umaknili blokado pri vizumih in Paktu za stabilnost
Nizozemska je prejšnji mesec podprla umik vizumov EU-ja za srbske državljane, hkrati je znova vzpostavila začasni trgovinski sporazum v okviru Pakta za stabilnost. Verhagen se je srečal tudi s predsednikom Borisom Tadićem, ki je pred sestankom ponovil, da bo Srbija preudarno izbrala trenutek za vložitev uradne prošnje za članstvo v Evropski uniji, saj si ob taki prošnji želijo pozitiven odziv držav članic.

Srebrenica črna pika tudi za Nizozemsko
Vprašanje genocida v Srebrenici in njenih krivcev je občutljivo vprašanje za Nizozemsko, katere vojaki bi morali spomladi 1995 varovati zaščiteno območje Srebrnice. Pod obljubami in grožnjami Ratka Mladića so nizozemski vojaki popustili ter prepustili Bošnjake njihovi kruti usodi. Zaradi sramotnega vedenje vojske je padla takratna nizozemska vlada, vprašanje sokrivde pa še zdaj občasno razburja nizozemsko javnost.