Wilders poziva k prepovedi vstopa za muslimane, zapiranjem mošej, tudi k izstopu države iz EU-ja. Foto: Reuters
Wilders poziva k prepovedi vstopa za muslimane, zapiranjem mošej, tudi k izstopu države iz EU-ja. Foto: Reuters

Wilders je namreč leta 2014 po mnenju tožilstva pozival k sovraštvu zoper Maročane, poroča nemški portal Deutsche Welle. Tožilstvo za protipriseljenskega, populističnega poslanca Wildersa sicer ni zahtevalo zaporne kazni, niti najvišje denarne kazni, zagrožene za sovražni govor in hujskanje k nasilju.

Wilders je v nekem lokalu v Haagu leta 2014 govor, ki ga je prenašala televizija, sklenil z vprašanjem za svoje podpornike, ali želijo več ali manj Maročanov. Podporniki so v odgovor vzklikali: "Manj! Manj! Manj!" smejoči se Wilders pa je nato dejal: "Bomo uredili."

Tožilec Wouter Bos je v četrtek dejal, da bi moralo sodišče "poslati jasen signal, da tovrstne izjave ne spadajo na Nizozemsko". Po mnenju tožilstva so bile Wildersove izjave med regionalno kampanjo načrtovane in so se namenoma nanašale na določeno etnično skupino, kar predstavlja kršitev nizozemske ustave.

Bos je navedel enega izmed maroških pritožnikov zoper Wildersa, ki je dejal, da se zaradi takšnih izjav počuti "ničvrednega".

Wilders: To je politični proces
Wilders je proces označil za političnega, predlagano kazen pa za "popolno norost". Sojenje naj bi bil le poskus utišati ga. Za izjave se Wilders ni opravičil. Kot je dejal, je le "govoril, kar milijoni Nizozemcev mislijo". Wilders je sicer obljubljal tudi zapiranje mošej, uvedbo prepovedi za muslimanske priseljence in umik Nizozemske iz EU-ja.

Marca bodo na Nizozemskem potekale splošne volitve. Javnomnenjske raziskave kažejo, da je Wildersova Stranka za svobodo tako rekoč izenačena z liberalno stranko VVD premierja Marka Rutteja.

Sodišče bo presodilo 9. decembra. Leta 2011 je bil Wilders oproščen podobnih obtožb zaradi njegovih izjav o islamu, še poroča Deutsche Welle.