Kasab je moril na železniški postaji v Mumbaju in so ga prijeli že prvi dan napadov. Foto: Reuters
Kasab je moril na železniški postaji v Mumbaju in so ga prijeli že prvi dan napadov. Foto: Reuters

Mohamad Adžmal Amir Kasab je edini preživeli osumljenec za teroristične napade v indijski finančni prestolnici lani novembra, ko je umrlo več kot 170 ljudi, med njimi tudi devet napadalcev.

21-letni pakistanski državljan se je maja izrekel za nedolžnega, nato pa si je v ponedeljek nepričakovano premislil in na sodišču priznal svojo krivdo. Sam je povedal, da ga k priznanju niso prisilili in je odločitev sprejel sam, potem ko je Pakistan priznal, da je njihov državljan.

Tožilec hoče nadaljevanje sojenja
Kljub priznanju krivde in pripravljenosti na izvršitev smrtne kazni se tožilci zavzemajo za nadaljevanje sojenja, vendar je obramba zaprosila za končanje sojenja, saj je obtoženec priznal krivdo. Obtožnica proti njemu ima sicer kar 86 točk.

Glavni tožilec Ujval Nikam želi nadaljevanje sojenja, ker je priznanje krivde neskladno z dokazi, ki jih ima tožilstvo. Po njegovih besedah želi s priznanjem vpletenosti Kasab večji del krivde prenesti na svojega sodelavca Abu Ismajla, ki pa je mrtev, da bi si na ta način rešil kožo.

"Sam ve, da ga z zanikanjem glavne vloge nobeno indijsko sodišče ne bo obsodilo na smrtno kazen," je bil prepričan tožilec. Toda ob tem ga je ustavil Kasab, ki mu je odvrnil: "Če kdo misli, da priznavam krivdo, da bi si zagotovil milost, potem me kar obesite."