Foto:
Foto:
Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf

Mušarafov avtomobil je bil v napadu le poškodovan, predsednik sam pa nepoškodovan.

Po navedbah policije naj bi dva samomorilca v tovornjakih zapeljala z bencinske črpalke in sprožila razstrelivo, ko je mimo pripeljal konvoj vozil pakistanskega predsednika. Tri vladna vozila so bila poškodovana, pa tudi nekaj policistov iz predsednikovega spremstva. Oblasti sumijo, da so za napad odgovorni islamski skrajneži. To je že drugi napad na Mušarafa ta mesec. V poskusu napada 14. decembra, prav tako v Ravalpindiju, pa naj bi bila vpletena tudi mednarodna teroristična mreža Al Kaida. Tedaj je razneslo most le nekaj trenutkov po tistem, ko ga je kolona vladnih vozil prevozila. Mesto takratnega napada je le 200 m stran od mesta današnjega napada.

Mušaraf pristal, da bo zapustil mesto vrhovnega poveljnika
Pakistanski predsednik je včeraj v sporazumu z močno opozicijsko stranko pristal, da do konca leta 2004 odstopi s položaja vrhovnega poveljnika oboroženih sil, in tako končal dolgotrajen spor. Sporazum sta podpisala Mušaraf, ki sicer uživa podporo ZDA, in Zveza islamskih strank (MMA), ki je v preteklosti ostro kritizirala ameriško politiko na območju, še posebej strmoglavljenje talibanskega režima v sosednjem Afganistanu. S tem želita strani končati dolgoletni spor, ki je oviral delo parlamenta in preprečeval vrnitev Pakistana na pot demokracije.

Mušaraf je pristal tudi na omejitev nekaterih posebnih pooblastil, ki jih je uvedel po prihodu na oblast z vojaškim udarom leta 1999. Sicer naj bi še naprej ostal predsednik države, vendar pa sporazum določa, da mora mesec dni po odstopu s položaja poveljnika oboroženih sil v parlamentu zahtevati glasovanje o zaupnici.