Rusija ni sporočila, kdaj je izvedla raketni preizkus. Foto: Reuters
Rusija ni sporočila, kdaj je izvedla raketni preizkus. Foto: Reuters

"Izstrelitev balistične rakete je zadnji dejavnik preizkusov, po katerem bo sprejeta odločitev o vključitvi podmornice v mornarico," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Medcelinska balistična raketa, ki so jo izstrelili iz podmornice v Belem morju na severozahodu Rusije, je zadela več tisoč kilometrov oddaljeno tarčo na polotoku Kamčatka na ruskem Daljnem vzhodu, so pojasnili v Moskvi.

Dvanajst metrov dolga balistična raketa bulava, ki predstavlja hrbtenico ruske mornariške jedrske oborožitve, ima doseg več kot 8000 kilometrov in lahko nosi do šest jedrskih konic.

Ruska podmornica razreda borej je opremljena s 16 raketami bulava in drugim torpednim orožjem. Ruska mornarica ima po navedbah ruskega obrambnega ministrstva uporabi tri take podmornice na jedrski pogon, medtem ko ena še zaključuje preizkuse, tri pa so v izdelavi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prejšnji teden podpisal zakon o preklicu ruske ratifikacije pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov (CTBT), s čimer se je po njegovih besedah Moskva uskladila s politiko Washingtona, ki sporazuma ni nikoli uradno ratificiral.