Mubarak je priklenjen na bolniško posteljo. Foto: EPA
Mubarak je priklenjen na bolniško posteljo. Foto: EPA

Egiptovske oblasti so pravosodnima ministrstvoma Makedonije in Albanije poslale uradno zahtevo za preveritev utemeljenega suma, da so danes 84-letni Mubarak ter 47 nekdanjih visokih oblastnikov in članov družine padlega predsednika nakazovali del svojega premoženja v te države.

To informacijo bo egiptovsko tožilstvo uporabilo kot dodatni dokaz proti Mubaraku, ki ga preiskujejo zaradi korupcije, kraje državnega premoženja, pranja denarja in davčne utaje.

Kot poroča Jutarnji list, bodo makedonske oblasti preiskale vse nepremičnine, bančne račune in partnerstva, s katerimi je bil morda povezan Mubarak. Če se bo to premoženje našlo, egiptovsko tožilstvo zahteva, da se zapleni. Zahtevo po preiskavi je tožilstvo podalo tudi albanskim oblastem, poteka pa tudi preverjanje morebitnih nepremičnin in premoženja družine Mubarak v obeh državah.

Obsojen na dosmrtno ječo
Egiptovski državni odvetnik je dostavil sedem zahtev za potrditev 47 imen, med katerimi so tudi Mubarakova soproga in otroci, njegova družina ter nekdanji ministri in visoki oblastniki, ki so bili na funkcijah v času, ko je bil Mubarak na oblasti. Omenjene osebe so v preiskavi zaradi različnih obtožb. Sumijo, da se je na račun 47 oseb, ki so bile blizu Mubaraku, med letoma 1982 in 2010 z zlorabo pooblastil steklo 185 milijard dolarjev.

Lani je Švica zamrznila bančne račune, za katere so ugotovili, da pripadajo Mubaraku. Nekdanjega egiptovskega predsednika, katerega zdravstveno stanje je izjemno slabo, so junija obsodili na dosmrtno zaporno kazen zaradi uboja protestnikov med vstajo proti njegovemu režimu. Mubarak je prvi arabski vladar, ki so mu sodili po arabski pomladi.