Palestinci za prekinitev premirja krivijo Izrael, ta s prstom kaže na Hamas. Foto: Reuters
Palestinci za prekinitev premirja krivijo Izrael, ta s prstom kaže na Hamas. Foto: Reuters
Užaloščeni svojci enega od ubitih Palestincev. Foto: Reuters
Žrtev je na palestinski strani 30-krat več kot na izraelski, pri čemer gre pri Palestincih večinoma za civiliste, na izraelski strani pa je ravno obratno. Foto: Reuters

Medtem ko iz Gaze poročajo o najmanj petih mrtvih, palestinske rakete niso terjale žrtev.

V skupno okoli sto izraelskih napadih je bilo od petka zjutraj, ko je nasilje v Gazi po 72-urni prekinitvi ognja znova izbruhnilo, po navedbah palestinskih zdravstvenih oblasti ubitih najmanj deset Palestincev, več kot 40 je bilo ranjenih. Samo danes z območja Gaze poročajo o najmanj petih mrtvih. Med drugim so tri trupla potegnili izpod ruševin mošeje v begunskem taborišču Nusejrat, ki so jo napadla izraelska letala. Tarča napadov sta bili še dve drugi mošeji.

Z območja Gaze je medtem na ozemlje Izraela od petka zjutraj poletelo že več kot 40 palestinskih raket, od tega šest danes. Današnje niso terjale žrtev, petkove pa so ranile nekega izraelskega vojaka in civilista.

Protesti frustriranih Palestincev

22-letni Palestinec, ki so ga med protesti v mestu Hebron na Zahodnem bregu v petek ustrelili izraelski vojaki, je podlegel poškodbam. Na podobnih protestih na obrobju Ramale so vojaki v petek med streljanjem ubili tudi 19-letnega Palestinca, potem ko naj bi ta streljal proti judovski naselbini.

Nasilni protesti so na Zahodnem bregu izbruhnili zaradi jeze Palestincev ob dogajanju v Gazi. Samo v Hebronu se je zbralo kakih 2.000 ljudi, velike množice pa so odšle na ulice tudi v drugih mestih. Več deset ljudi je bilo ranjenih.

ZDA krivijo Palestince
ZDA in ZN so v petek znova pozvali k čim hitrejši ustavitvi nasilja v Gazi. V Washingtonu so izrazili upanje, da bosta Izrael in palestinsko gibanje Hamas dogovor o novi prekinitvi ognja dosegla "v prihodnjih urah", a se njihovo upanje ni uresničilo.
Delegacija ZDA, v kateri je med drugim njihov posebni predstavnik za Bližnji vzhod Frank Lowenstein, je medtem prispela v Egipt, kjer potekajo posredna pogajanja med sprtima stranema, katerih nadaljevanje pa se je znašlo pod vprašajem, potem ko so predstavniki Izraela v petek sporočili, da se ob nadaljevanju nasilja ne bodo pogovarjali.

Kot ocenjujejo ZDA, je za ponovno nasilje, ki je izbruhnilo v petek, v celoti odgovoren Hamas. Izrael naj bi bil na podaljšanje premirja pripravljen, a je Hamas postavljal "maksimalistične zahteve", trdijo Američani. Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je poudaril, da bi si morali obe strani prizadevati za "trajno prekinitev ognja", medtem ko je generalni sekretar ZN-a Ban Ki Moon znova sporočili, da je nadaljnje trpljenje civilistov v Gazi "nesprejemljivo".

V štirih tednih nasilja je bilo ubitih že kakih 1.900 Palestincev, večinoma civilistov, med njimi številni otroci, na izraelski strani je smrtnih žrtev 67, od tega trije civilisti.