Protestniki v Jemnu ne odnehajo in še naprej zahtevajo odstop predsednika Saleha. Foto: Reuters
Protestniki v Jemnu ne odnehajo in še naprej zahtevajo odstop predsednika Saleha. Foto: Reuters

Na protivladnih protestih v Jemnu, ki so jih varnostne sile brutalno zatrle, je v dveh dneh umrlo osem ljudi, več deset je bilo ranjenih. Varnostne sile so uporabile solzivec, vodne topove in prave naboje. Očividci so poročali o ostrostrelcih, ki so s strehe zgradb streljali na demonstrante, ki so protestirali proti dolgoletnemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, ki je na oblasti že 32 let. Nasilje nad protestniki, v katerem je od začetka protivladnih protestov umrlo že okoli 40 ljudi, so ostro obsodili Združeni narodi in Evropska unija.

Spopadi v Manami
V središču bahrajnske prestolnice Manama se je na protivladnih demonstracijah zbralo več tisoč ljudi. Prišlo je do spopadov s policijo, ki je skušala demonstrante razgnati s solzivcem in gumijastimi naboji. Zaradi težav z dihanjem je zdravniško pomoč poiskalo okoli 200 ljudi.

Več deset ranjenih v Casablanci
V Casablanci je bilo ranjenih več deset ljudi, nekateri med njimi huje, ko je policija skušala vdreti na sedež levičarske stranke, kamor so se zatekli protivladni demonstranti. Policija je najprej razgnala demonstrante, ki so zahtevali politične reforme v Maroku, ti pa so se nato zatekli v poslopje Združene socialistične stranke. Policija je skušala vdreti v zgradbo, a so ji demonstranti to preprečili.

Maroški kralj Mohamed VI. je sicer v sredo obljubil ustavne reforme v državi. Med drugim naj premierja ne bi več imenovali kralj, temveč bi ga volili, dobil pa bi tudi resnične pristojnosti. V več maroških mestih so bili protivladni protesti že 20. februarja, ko je več tisoč ljudi zahtevalo politične reforme in omejitev pooblastil, ki jih ima kralj. V nasilju je tedaj umrlo šest ljudi.

Reforme v Omanu
Omanski sultan Kabus se je, da bi se izognil stopnjevanju protestov, odločil za reforme. Omanskemu svetu je podelil zakonodajno in nadzorno oblast in se s tem odzval na protivladne proteste, ki so po ljudskih vstajah v nekaterih arabskih državah v preteklih tednih zajeli tudi ta sultanat ob Perzijskem zalivu.