Al Tikriti je sodišče opsoval, nato pa so ga vrgli iz dvorane. Foto: EPA
Al Tikriti je sodišče opsoval, nato pa so ga vrgli iz dvorane. Foto: EPA
Spominki v Bagdadu
V Iraku se še vedno lahko kupi spominke s podobami Sadama Huseina. Foto: Reuters

Zaradi žalitve sodišča je bil najprej odstranjen nekdanji Huseinov vodja obveščevalcev Barzan Al Tikriti, ki je s sodišča odkorakal v spremstvu varnostnikov. Nato je v znak protesta iz dvorane odkorakal tudi Husein, ki mu je sledila njegova odvetniška ekipa.

Odšli tudi odvetniki
Sodniku je rekel, da želi oditi, in ta temu ni nasprotoval. Husein je nato sodniku oponesel, da je njega in celotno državo vodil 35 let, in se vprašal, kako ima on pravico odločati o njem. Obrambo so nato prevzeli sodno določeni odvetniki, sodišče pa je ob koncu zapustil še nekdanji podpredsednik Iraka in soobtoženi Taha Jasin Ramadan.

Eden izmed odvetnikov je dejal, da bodo bojkotirali tudi naslednjo sejo, če se sodnik ne bo opravičil za izključitev obtoženega.

Prva obravnava po menjavi sodnika
Nadaljevanje procesa je bilo napovedano za 24. januarja. Zaradi zamude so Huseinovi odvetniki zahtevali ponovitev sojenja. Glavni sodnik je po prekinitvi postal Rauf Abdel Rahman, ki je nasledil Rizgarja Amina, ki je odstopil zaradi domnevnega vmešavanja oblasti v vodenje sojenja. Novi sodnik je nato odločil, da se sojenje nadaljuje v sredo ali morda v četrtek, odvisno od tega, na kateri dan bo padlo muslimansko novo leto.

Zločini proti človeštvu
Huseinu in sedmim obtožencem sodijo zaradi zločinov proti človeštvu, saj naj bi sodelovali pri poboju 148 ljudi v mestu Dudžajl, kjer je pred tem Husein preživel poskus atentata.