Dokumentarni film o Juriju Gustinčiču je pripravila njegova sodelavka Polona Fijavž. Foto: MMC RTV SLO/A. K. Kovač
Dokumentarni film o Juriju Gustinčiču je pripravila njegova sodelavka Polona Fijavž. Foto: MMC RTV SLO/A. K. Kovač
Dokumentarni film o Juriju Gustinčiču

Gustinčič, ikona slovenskega novinarstva, je bil gost spletni klepetalnice MMC-ja dan pred premiero dokumentarnega filma, ki predstavlja njegovo življenje in novinarsko delo.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Glede novinarskega dela je Gustinčič dejal, da se novinarju ni treba ničesar otepati in tudi ni pomembno, če ga imajo za privrženca te ali druge opcije, vendar pa je zanj in za njegovo delo pomembno, da se ne čuti pripadnika kakšne opcije.

"Seveda to ne pomeni, da nima jasnih stališč in da morda nekomu ne pripada. Tega se pa v njegovem delu mora čutiti čim manj," je dejal Gustinčič, ki bi rad videl, da bi slovenski novinarji ob pomembnih dogodkih ali političnih odkritjih malo več razmišljali, preden začnejo govoriti ali pisati, saj meni, da se pri nas preveč hiti s stališči.

Film 20. stoletje Jurija Gustinčiča bo premierno prikazan 6. aprila 2011 ob 20. uri na 1. programu Televizije Slovenija.

"Novinar se je včasih počutil pomembnejšega"
V primerjavi z nekdanjo Jugoslavijo se mu zdi, da je bilo takrat zanimanje širše javnosti za politiko precej večje, kot je v današnji Sloveniji, zaradi česar se je novinar počutil pomembnejšega. Največji izziv pri njegovem poročanju sta mu predstavljala dva dogodka, ki ju je pokrival na kraju samem - češka kriza in ruski napad na Češkoslovaško ter afera Watergate, ko je moral odstopiti ameriški predsednik Richard Nixon.

O trenutnih razmerah v Libiji je Gustinčič povedal, da je Moamer Gadafi vsekakor v marsičem negativna osebnost, a se sam sprašuje, zakaj so se v svoji jezi vsi obrnili samo proti njemu, ko je vsaj še nekaj držav na Bližnjem vzhodu in Afriki, ki bi si tudi zaslužile posredovanje Zahoda. O ocenah razmer v Libiji v tujih medijih meni, da so enostranske, saj se nihče ne vpraša, ali morebiti dolgoletni libijski voditelj ne uživa še zmeraj zaupanja med precejšnjim delom prebivalstva.

"Prihodnost EU-ja je nejasna"
Za Evropsko unijo je prepričan, da še ni zacementirala svojih notranjih medsebojnih odnosov, in postavlja se vprašanje, ali se lahko obdrži kot enota, ne da bi bolj poenotila teh odnosov. "Po drugi strani pa bi takšno poenotenje glede evropske zgodovinre lahko pripeljalo do krize odnosov. Prihodnost Unije po mojem postaja nejasna," je povedal Gustinčič.

Dokumentarni film o Juriju Gustinčiču