Sirski otroci v turškem zatočišču prepevajo pesmi in pozivajo k miru. Foto: Reuters
Sirski otroci v turškem zatočišču prepevajo pesmi in pozivajo k miru. Foto: Reuters
Sirski tank
Sirska vojska služi oblastem v Damasku za zatiranje protestov. Foto: EPA

Po navedbah zagovornikov človekovih pravic je bilo v provinci Idleb ubitih najmanj enajst ljudi. Večina jih je umrla med tankovskim obstreljevanjem kraja Maret al Nauman. Na množico ljudi, ki so se zbrali, da bi preprečili dostop vojaškim silam, so streljali tudi iz helikopterjev, so povedali aktivisti.

Sirska državna televizija je poročala, da je vojska začela operacije, da bi zagotovila varnost v mestu na severozahodu Sirije, kjer so po poročanju oblasti iz Damaska oborožene tolpe v začetku tedna ubile 120 vojakov in policistov.

Oblasti trdijo, da so za vojaško posredovanje zaprosili prestrašeni prebivalci, medtem je po poročanju drugih virov nasilje sprožila dezertacija vojakov in domnevni poboji civilistov, poroča BBC.

"Naš poročevalec iz Džisr al Šugurja nam je povedal, da so se enote sirske arabske vojske odzvale klicu ljudi in začele svoje naloge v mestu ... da aretira oborožene neznance," je poročala državna televizija.

Protesti proti režimu predsednika Baširja Al Asada potekajo že od sredine marca in oblasti se trudijo, da bi jih zadušile z vojaško silo, a jim to do zdaj še ni uspelo. Od začetka protestov je bilo po podatkih aktivistov in borcev za človekove pravice ubitih več kot tisoč civilistov. Po vsej verjetnosti je bilo ubitih tudi več sto pripadnikov varnostnih sil.

Ker tujim novinarjem ni dovoljeno poročanje iz Sirije, je podatke o žrtvah in dogajanju nemogoče neodvisno preveriti.

Begunci v Turčijo
Zaradi nasilja mnogi Sirci že zapuščajo svoje domove in iz Džisr al Šugurja je v sosednjo Turčijo ta teden prebežalo okoli 2.000 ljudi. Turške oblasti v pričakovanju novih beguncev že razmišljajo o odprtju dodatnih begunskih zmogljivosti.

Turški vrh svari, a je previden
Na dejanja sirskega režima se je odzval turški premier Recep Tayyip Erdogan. Kot je dejal, je nasilje sirskih varnostnih služb nad protestniki nesprejemljivo, oblasti v Damasku pa očitno podcenjujejo resnost položaja. Tudi turški predsednik Abdulah Gül je režim predsednika Bašarja Al Asada posvaril pred nadaljnjo uporabo nasilja, Sirce pa obenem označil za sosede in brate, s katerimi Turke vežejo družinske vezi.

Poznavalci ocenjujejo, da je tovrstno distanciranje Ankare od oblasti v Siriji presenetljivo, potem ko je turška vlada v preteklosti s sirskim režimom - kot tudi s rpeostalimi v arabskem svetu - vzdrževala tesne odnose.

Medtem so ulice večjih sirskih mest, kot so Homs, Hama, Dara in Dael, po petkovi molitvi znova preplavili tisoči protirežimskih protestnikov, ki protestirajo proti predsedniku državeal Asadu in izražajo podporo prebivalcem Džisr al Šugurja. Protesti so potekali tudi v Ras al Ainu na meji s Turčijo, v Kamišli in v Amudi.