Bela hiša je izdala rojstni list, ki dokazuje, da je bil predsednik Obama rojen na ozemlju ZDA. Foto: Bela hiša
Bela hiša je izdala rojstni list, ki dokazuje, da je bil predsednik Obama rojen na ozemlju ZDA. Foto: Bela hiša
Barack Obama
V kratki izjavi je Obama poudaril, da se ne misli več ukvarjati z dokazovanjem, da je bil rojen na ozemlju ZDA. Foto: Reuters
Obama rojen v ZDA

Trditve teoretikov zarote t. i. birthers, da se Obama ni rodil na Havajih, temveč v Keniji, domovini svojega očeta, ali Indoneziji, kjer je nekaj časa živel kot deček, ki se pojavljajo že od predsedniške kampanje leta 2008, je znova obudil Donald Trump, ameriški mogotec, ki razmišlja o kandidaturi na predsedniških volitvah leta 2012 na republikanski listi, in so glavna tema večine najpomembnejših ameriških medijev.

Obama želi končati za državo škodljivo razpravo
Bela hiša je, da bi končala govorice, izdala kopije originalnega rojstnega lista v daljši obliki, ki vsebuje tudi podatke o njegovi družini in dokazuje, da je bil Barack Hussein Obama II. rojen 4. avgusta 1961 v bolnišnici Kapiolani v Honoluluju Baracku Husseinu Obami, 25-letnemu študentu, in 18-letni Stanley Ann Dunham. Obamov rojstni list vsebuje podpis ginekologa v bolnišnici Kapiolani v Honoluluju in njegove matere. Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je dejal, da želi Obama s tem končati razpravo, ki je škodljiva za državo.

Predvolilni boj se je že začel
"Nimamo časa za takšne neumnosti. Pomembnejše stvari nas čakajo. Pomembnejše delo me čaka. Imamo težave, ki jih moramo rešiti, morali se bomo osredotočiti na njih, ne na to," je Obama s kratko izjavo hotel enkrat za vselej končati temo kraja svojega rojstva, kar pa je malo verjetno, saj se predsedniške volitve prihodnje leto nezadržno bližajo, volilna kampanja pa se je, kot kaže, že začela.

Trump je izrazil zadovoljstvo, da je Bela hiša objavila rojstni list in dodal, da se o tem ne bi več pogovarjal, ampak bi raje govoril o visokih cenah nafte. S Slovenko poročeni bogataš je sicer pred dnevi sprožil novo teorijo zarote in sprašuje, zakaj je bil Obama sprejet na univerzi Harvard in Columbia ter s tem namiguje, da ni bil dovolj nadarjen oziroma pameten za kaj takega, ampak je v ozadju nekaj drugega.

"Birtherji" niso zadovoljeni
Še ostreje se je odzval predsednik Nacionalnega odbora republikanske stranke Reince Priebus. Potem ko je njegova stranka dve leti in pol vsaj tiho prenašala, če že ne odkrito podpirala teorijo zarote, je Priebus Obamo napadel, da z objavo rojstnega lista odvrača pozornost o resničnih gospodarskih težav ZDA.

Obama je že leta 2008 objavil svoje krajše potrdilo o živorojenem novorojenčku, kar pa ni utišalo "birtherjev" (birth v angleščini pomeni rojstvo), ki trdijo, da Obama ne bi smel biti predsednik, ker se ni rodil na ozemlju ZDA.

Obama rojen v ZDA