Kerry bo v senatu predvidoma potrjen brez težav. Foto: EPA
Kerry bo v senatu predvidoma potrjen brez težav. Foto: EPA
John Kerry
John Kerry ima številne diplomatske izkušnje. Foto: EPA

Kerryja.
Obama je na tiskovni konferenci povedal, da je Kerry po njegovem mnenju idealna izbira za vodjo ameriške diplomacije v prihodnjih štirih letih. Pričakuje, da ga bo senat v kratkem potrdil. "Razume, da je zdaj, ko končujemo desetletje vojne, treba uporabiti vse elemente ameriške moči," je dejal o Kerryju.
Kerry bo nasledil Hillary Clinton, ki položaj zapušča na lastno željo. Ministrice prav tako ni bilo na tiskovni konferenci, saj še vedno okreva po trebušni gripi in pretresu možganov.
69-letni John Kerry je sprejemljiv tako za demokrate kot za republikance, tako da z njegovo potrditvijo v senatu ne bo težav. Obenem velja za dovolj usposobljenega za prevzem položaja, za katerega je bil v igri tudi po prvi volilni zmagi Obame leta 2008.
Star diplomatski "maček"
Kerry, odlikovan veteran vietnamske vojne, nato pa protivojni aktivist, je senator Massachusettsa že od leta 1985. Leta 2004 so ga demokrati izbrali za predsedniškega kandidata, vendar pa mu ni uspelo in George Bush mlajši je osvojil svoj drugi mandat.
Član vplivnega senatnega odbora za mednarodne odnose je že 27 let, vodi pa ga šest let. Kot neuradni odposlanec Obame se je ukvarjal z vrsto občutljivih diplomatskih zadev, tako v Pakistanu kot Afganistanu in Egiptu.

Riceovo "odnesel" Bengazi
V igri za položaj zunanje ministrice je bila tudi veleposlanica pri Združenih narodih Susan Rice, ki pa je pretekli teden sporočila, da se zanj ne bo potegovala. Bila je namreč tarča napada republikanskih senatorjev, ki se jim je zamerila s trditvijo, da se je napad na ameriški konzulat v Bengaziju v Libiji zgodil spontano, kot odziv na žaljivi film o preroku Mohamedu. S tem naj bi skušala zaščititi sloves Obame kot uspešnega borca proti terorizmu.

Kdo bo novi obrambni minister?
Imenovanje Kerryja bo sicer prvo, odkar je Obama novembra drugič zmagal. Kmalu naj bi imenoval tudi novega obrambnega ministra. Ta bo nasledil Leona Panetto, ki se bo upokojil.