Obama ni sprejel Netanjahuja med njegovim obiskom ZDA. Foto: Reuters
Obama ni sprejel Netanjahuja med njegovim obiskom ZDA. Foto: Reuters

Netanjahu je pred ameriškimi kongresniki spregovoril na povabilo republikanskega vodje predstavniškega doma Johna Boehnerja, ki se je za to potezo odločil brez vednosti Bele hiše. V svojem govoru je opozoril na nevarnost Irana za ZDA in ves svet ter pozval k zavrnitvi dogovora o spornem iranskem jedrskem programu, saj meni, da ta Teheranu ne bo preprečil razvoja jedrskega orožja.


Kolumna Edvarda Žitnika:

Ko je predsednik obmolknil …

Po Obamovih besedah ni Netanjahu ponudil nobene boljše alternative pogajanjem, ob tem pa je poudaril, da dogovora z Iranom vseeno še ni. "Nimamo še dogovora. Ampak če nam bo uspelo, bo to najboljši mogoč dogovor, ki bo Iranu preprečil, da bi prišel do jedrskega orožja," je Obama dejal novinarjem v ovalni pisarni Bele hiše.

Brez dogovora bi Iran dejansko lahko nadaljeval svoje jedrske ambicije, ne da bi imela mednarodna skupnost kakršnega koli vpogleda v to, je še opozoril ameriški predsednik.

Teheran vidi predvolilno kampanjo
Na govor izraelskega premierja se je odzval tudi Iran in sporočil, da gre za dolgočasno ponavljanje. Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Marzieh Afham je dejal, da gre za del kampanje skrajnežev pred izraelskimi volitvami.

Iran in skupina šestih velikih sil (ZDA, Rusija, Velika Britanija, Francija, Kitajska in Nemčija) sicer želijo do 31. marca pripraviti osnutek sporazuma. Končni dogovor naj bi podpisali junija. Zahod v iranskem jedrskem programu vidi težnje Teherana za razvoj jedrskega orožja, vključno z jedrsko bombo. Teheran na drugi strani trdi, da je njegov jedrski program miroljuben, in hkrati zahteva, da Zahod ukine sankcije proti islamski republiki.

Po govoru v kongresu je vodja senatne večine, republikanec Mitch McConnell, sporočil, da bo senat prihodnji teden začel razpravo o predlogu zakona, ki bi od predsednika Obame zahteval, da vsak jedrski dogovor z Iranom pošlje v potrditev kongresu, s čimer naj bi po njegovih besedah skušali preprečiti sklenitev slabega dogovora.

Netanjahu kongresnike opozoril na nevarnost Irana
Netanjahu kongresnike opozoril na nevarnost Irana