Obama s svojimi svetovalci v Beli hiši. Foto: EPA
Obama s svojimi svetovalci v Beli hiši. Foto: EPA

uspeh ali neuspeh njenega stimulacijskega načrta.

Hkrati je napovedal, da bodo vse odločitve o investiranju 825 milijard vrednega svežnja javne, objavljene pa naj bi bile na novi spletni strani recovery.gov. Govoril je v svojem prvem tedenskem radijskem nagovoru ameriškega predsednika, ob tem pa je tudi dejal, da bi lahko kongres načrt potrdil do sredine februarja.

ZDA so se znašle v neprecedenčni krizi, ki zahteva tudi take ukrepe. "V tem tednu se je brezposelnost rekordno povečala, strokovnjaki pa menijo, da bi lahko bila številka deleža brezposelnih kmalu dvomestna , če ne bomo storili ničesar," je pojasnil Obama, ki je v Belo hišo prišel v torek.

Trenutno je brezposelnost v ZDA 7,2-odstotna, samo v decembru pa je službe izgubilo kar 524.000 ljudi. Skupaj je lani brez dela ostalo 2,6 milijona ljudi, kar je največ v enem letu po drugi svetovni vojni. Obama je ob tem napovedal, da bo njegov gospodarski načrt v naslednjih nekaj letih ohranil oz. ustvaril 3 do 4 millijone delovnih mest.

Obama je tudi napovedal, da bodo položili skoraj 5.000 kilometrov novih električnih napeljav, s čimer bodo izboljšane električne povezave, 75 odstotkov zgradb javnega sektorja naj bi naredili energijsko varčnejše, s čimer bi privarčevali dve milijardi dolarjev letno, varčnejših naj bi bilo tudi 2,5 milijona domov, izboljšali oz. obnovili naj bi tudi 10.000 šol.

M. R.