Brennan ima 25-letne izkušnje dela v Cii. Foto: BoBo
Brennan ima 25-letne izkušnje dela v Cii. Foto: BoBo

57-letni Brennan je bil predsednikov pomočnik na področjih protiterorizma in domovinske varnosti od leta 2009. Brennan, ki tekoče govori arabsko, je sicer 25 let delal v Cii kot strokovnjak za Bližnji vzhod in terorizem. Obami se je kot svetovalec pridružil že v njegovi predsedniški kampanji leta 2008.

Brennan je dejal, da je nasprotoval Bushevemu preventivnemu napadu na Irak in mučenjih pri zasliševanju. Hkrati je eden od ljudi, ki so soustvarili strategijo Bele hiše glede agresivnega pregona terorističnih osumljencev v smislu dramatičnega povečanja uporabe brezpilotnih letal, s katerimi ubijajo ljudi tako v Pakistanu kot Jemnu.

"Izvajamo ciljane napade, ker so potrebni za omilitev trenutnih groženj, za zaustavitev načrtov za napade in preprečitev morebitnih novih napadov ter reševanje življenj Američanov," je dejal Brennan.

Če bo senat potrdil nominacijo Brennana, bo ta nadomestil upokojenega generala Davida Petraeusa, poroča CNN. Petraeus je s položaja odstopil novembra lani zaradi razkritja njegovega zunajzakonskega razmerja s svojo biografinjo. Po Petraeusovem odstopu je obveščevalno agencijo vodil Michael Morell, sicer namestnik direktorja Cie.

Obama predlagal republikanca za obrambnega ministra
Ameriški predsednik je za novega obrambnega ministra predlagal vietnamskega veterana, republikanca Chucka Hagela. Zanj je dejal, da je vodja, ki si ga ameriške enote zaslužijo, ker ve, da vojna ni abstraktni pojem, in razume, da sta napotitev Američanov v boj in prelivanje krvi v umazaniji nekaj, kar se stori le, ko je absolutno nujno.

Če bo potrjen, bo Hagel na tem mestu zamenjal Leona Panetto, ki je že pred časom izjavil, da ne želi sodelovati v Obamovem drugem mandatu.