Obama na srečanju z Abasom. Foto: EPA
Obama na srečanju z Abasom. Foto: EPA
Ameriški predsednik Barack Obama z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem. Foto: EPA
Priprave na visoki obisk. Foto: EPA
Obama obiskal Palestince

"Rečeno preprosto, Palestinci si zaslužijo lastno državo," je dejal Obama po pogovorih s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Abas pa, da sta imela z Obamo "dobre in plodne" pogovore.

Ameriškega predsednika so v predsedniškem kompleksu Mukata v Ramali sprejeli Abas in drugi visoki palestinski predstavniki.

Palestince je Obama pozval, naj ne obupajo nad mirovnimi prizadevanji, ne glede na to, kako težka so. Edino pot napredka vidi v neposrednih izraelsko-palestinskih pogovorih.

Znova je bil kritičen do gradnje judovskih naselbin na palestinskih ozemljih, ko je dejal, da niso "konstruktivne ali primerne" za zasledovanje mirovnih prizadevanj.

Abas je na drugi strani ocenil, da je mir nujen in neizogiben ter zagotovil, da verjamejo vanj. "Miru seveda ne bo mogoče doseči z nasiljem, zasedbo, zidovi, naselbinami, aretacijami, obleganji in zanikanjem pravic beguncev," je dejal, pogovore z Obamo pa označil kot "dobre in koristne".

Dodal je, da so Palestinci pripravljeni izpolniti vse svoje obveznosti, da bi dosegli napredek pri uresničitvi rešitve dveh držav.

Kljub okrepljeni varnosti okoli predsedniškega kompleksa se je Obami kakih 150 palestinskih protestnikov skušalo približati z vzkliki: "Obama, nisi dobrodošel!" in "Obama, izgini iz Ramale!".

Rakete pred prihodom
Nekaj ur pred njegovim prihodom so davi z območja Gaze, ki je pod nadzorom Hamasa, proti jugu Izraela izstrelili najmanj štiri rakete. Ena raketa je pristala na dvorišču hiše v obmejnem kraju Sderot in povzročila gmotno škodo.

To je bil drugi tovrsten napad od lanskega novembra. Bela hiša ga še ni komentirala. Politični svetovalec Abasa, Nimr Hamad, je medtem dejal, da Abas obsoja "vsakršno nasilje nad civilisti, ne glede na to, kdo ga izvaja, vključno z raketiranjem".

Obama, za katerega je to prvi obisk v tujini v drugem mandatu, je sicer pred obiskom dejal, da ne prinaša nobenega novega mirovnega načrta in da je prišel, da bi poslušal o možnostih za obnovo mirovnih pogovorov, ki so zamrznjeni že več kot dve leti in pol.

Obama je v Ramalo prispel s helikopterjem. Predtem je danes obiskal izraelski muzej, kjer med drugim hranijo pomembna zgodnja biblijska besedila.

Nagovor študentov
Prvi dan obiska se je v sredo v Jeruzalemu sešel z izraelskimi voditelji, tudi s premierjem Benjaminom Netanjahujem. Po pogovoru je Obama izpostavil, da gre pri palestinsko-izraelskem sporu za zelo težko vprašanje, za spor, ki traja že več kot šest desetletij, v katerem imata strani zelo močne interese, ki jih ni mogoče olepšati. Priznal je, da je morda v prvem predsedniškem mandatu storil napake.

Obama si je zamero Izraela med drugim prislužil s kritikami gradnje judovskih naselbin na palestinskih ozemljih, ki so tako za Palestince kot tudi za ZDA in EU glavna ovira za nadaljevanje mirovnega procesa, katerega cilj je neodvisna država Palestina.

"Postavite se v kožo Palestincev"
V kongresnem centru v Jeruzalemu je Obama zvečer nagovoril kakih tisoč študentov in jih pozval, naj se postavijo v kožo Palestincev ter skušajo razumeti, da nadaljevanje gradnje na zasedenih ozemljih ogroža možnosti za nadaljevanje mirovnega procesa. Zasedba palestinskih ozemelj se mora po njegovem prepričanju končati.

Obama je mlade Izraelce v govoru pozval, naj pogledajo na svet skozi oči Palestincev. "Ni pošteno, da palestinski otrok ne sme odrasti v svoji državi in mora živeti ob tuji vojski, ki vsak dan nadzira gibanje njegovih staršev," je dejal Obama.

Izraelcem je zagotovil, da so ZDA njihov najboljši prijatelj in zaveznik, ki ne bo sprejemal kompromisov glede varnosti judovske države, še posebej glede iranske jedrske grožnje. Vendar pa je obenem Izraelce pozval h kompromisu s Palestinci za doseganje miru, ki je pogoj za preživetje tako judovske države kot judovskega ljudstva.

"Potrebno je priznati pravico Palestincev do samoodločbe in pravičnosti," je dejal Obama in dodal, da se mora zasedba palestinskih ozemelj prenehati. Izraelce je pozval, naj razumejo, da nadaljevanje gradenj na zasedenih ozemljih škodi možnostim za ponoven zagon mirovnih pogajanj.

V petek bo Obama med drugim obiskal Betlehem in odpotoval v Jordanijo, od koder se bo v soboto vrnil v domovino.

Obama obiskal Palestince