Knjige s predlogom o proračunu so takole pripeljali v kongres, da jih bodo razdelili med kongresnike. Foto: Reuters
Knjige s predlogom o proračunu so takole pripeljali v kongres, da jih bodo razdelili med kongresnike. Foto: Reuters
Barack Obama
Obama se sooča s kritikami zaradi proračunskega zapravljanja tudi znotraj svoje stranke. Foto: Reuters

Predsednik ZDA je predlog proračuna poslal v kongres, ki mora proračun odobriti, da bo lahko začel veljati do 1. oktobra letos, ko se začne finančno leto 2011.

Letošnji rekordni ameriški primanjkljaj naj bi v letu 2011 zmanjšali na 1.300 milijard, v prihodnjem desetletju pa naj ne bi padel pod 700 milijard dolarjev na leto, oziroma naj bi v povprečju znašal 4,5 odstotka celotnega bruto domačega proizvoda (BDP). Obama je v svojem nedavnem govoru o položaju v državi dejal, da je 1.000 milijard dolarjev primanjkljaja zapuščina njegovega predhodnika Georgea Busha.

Prisiljen k povečanju porabe
Obama je bil porabo prisiljen povečati zaradi ukrepov proti recesiji in finančni krizi. Med drugim so se davčni prihodki znižali, ker je začetka krize izgubilo delo 7,2 milijona Američanov, k primanjkljaju pa je svoje prispeval tudi 787-milijardni sveženj iz februarja 2009 za reševanje krize.

Predlog proračuna za 2011 med drugim predvideva najmanj 1.000 milijard dolarjev vreden drugi stimulacijski sveženj - zakon za delovna mesta -, s katerim naj bi z davčnimi olajšavami vzpodbujali zaposlovanje. V proračunu za leto 2011 pa ni podaljšanja veljavnosti davčnih olajšav iz let 2001 in 2003 za tiste, ki zaslužijo več kot 250.000 dolarjev na leto.

Zamrznjeni številni vladni programi
Zvezne države bodo dobile dodatnih 25 milijard dolarjev za ukrepe proti recesiji. Obama namerava za tri leta zamrzniti rast porabe za okoli 120 vladnih programov, s čimer naj bi v 10 letih prihranili 250 milijard dolarjev. Med drugim naj bi povsem opustili načrte Nase, da bi na Luno poslali novo misijo. "Ne moremo zapravljati, kot da primanjkljaj ni pomemben," je dejal Obama.

Vojski ne bo treba varčevati
ZDA pa ne bodo varčevale pri vojski, veteranih, domovinski varnosti, izobraževanju in pokojninskem ter zdravstvenem skladu medicare. Predsednikov predlog znova poziva k sprejetju zdravstvene reforme.

Med drugim Obama predlaga tudi poseben davek na velike banke, s katerim bi zbrali 90 milijard dolarjev za nadomestitev izgub v 700 milijard dolarjev vrednem skladu za boj proti finančni krizi.

Kako zapravljati in varčevati hkrati?
Proračun je v Washingtonu sprožil velike napetosti. Obamova administracija želi po eni strani zapraviti več denarja za npr. t. i. zeleno tehnologijo, ki naj bi pomagala ustvariti nova delovna mesta, po drugi pa zmanjšati zapravljanje in tako znižati primanjkljaj. Demokrati, ki lani niso želeli sprejeti številnih predsednikovih predlogov za zmanjšanje primanjkljaja, so zelo skeptični tudi glede številnih letošnjih načrtov za varčevanje. Republikanci menijo, da predlogi niso dovolj daljnosežni.