Tunizijci so se po novem napadu zbrali na miroljubnih protestih. Foto: Reuters
Tunizijci so se po novem napadu zbrali na miroljubnih protestih. Foto: Reuters
Do eksplozije je prišlo blizu štaba stranke nekdanjega tunizijskega predsednika Bena Alija. Foto: Reuters

Napad je izvedel Tunizijec Abu Abdalah Al Tunisi, ki je nosil pas z razstrelivom in se po vstopu v avtobus razstrelil, je zapisal IS v sporočilu, ki je bilo objavljeno na džihadističnih spletnih straneh.

"Namen teroristične organizacije je bil zamajati stabilnost države in napasti predsedstvo," je dejal premier Esid po seji varnostnega kabineta vlade.

Predsednik Bedži Kaid Al Sebsi je v torek po napadu na avtobus, na katerem so bili pripadniki elitne predsedniške straže, razglasil izredne razmere. Uvedel je tudi policijsko uro na širšem območju Tunisa v nočnih urah.

Vračanje na stare tire
Življenje v prestolnici se medtem počasi vrača na običajne tirnice. Glavna ulica v mestu, avenija Habiba Bourguibe, je sicer še vedno zaprta za promet, medtem ko je sosednja avenija Mohammeda V., kjer se je zgodil napad, znova odprta.

Preiskovalci medtem še vedno skušajo identificirati 13. truplo, za katero sumijo, da pripada samomorilskemu napadalcu. Po navedbah tunizijskega notranjega ministrstva je bilo v napadu uporabljenih deset kilogramov eksploziva, spravljenega v nahrbtniku ali pa na telovniku.