Turške varnostne sile so oba napadalca ubile. Foto: Reuters
Turške varnostne sile so oba napadalca ubile. Foto: Reuters

"Akcijo žrtvovanja proti podjetju TAI v Ankari v sredo okoli 15.30 je izvedla ekipa iz Bataljona nesmrtnih," je na Telegramu sporočil PKK, ki je ob tem navedel tudi imeni domnevnega napadalca in napadalke.

Operacija je bila načrtovana že dolgo časa, je dodal PKK in pojasnil, da ta ni povezana z nedavnim političnim dogajanjem v Turčiji. Zdelo se je, da želijo turške oblasti začeti pogajanja o rešitvi spora s kurdskimi oboroženimi skupinami.

Cilj je bil poslati "opozorila in sporočila proti genocidnim praksam in pokolom, ki jih izvaja turška vlada", je v sporočilu še navedel PKK, ki je podjetju TAI očital, da je njegovo orožje "pobilo na tisoče civilistov v Kurdistanu, vključno z otroki in ženskami".

Napad je bil v sredo usmerjen proti enemu najpomembnejših turških podjetij za proizvodnjo letalskih in vesoljskih tehnologij Turkish Aerospace Industries, v katerem je bilo poleg petih smrtnih žrtev ranjenih tudi 22 ljudi, med njimi sedem pripadnikov specialne enote.

Podjetje med drugim razvija brezpilotne letalnike, ki jih turška vlada po poročanju lokalnih medijev uporablja v boju proti PKK-ju.

Turške oblasti so odgovornost za napad nemudoma pripisale PKK-ju, ki je v Turčiji prepovedan, Ankara in zahodne države pa so ga uvrstile na seznam terorističnih skupin.

Turška vojska se je na napad v četrtek odzvala z zračnimi napadi na cilje kurdskih oboroženih skupin v Iraku in Siriji, v katerih je bilo ubitih 12 civilistov, še 25 ljudi pa je bilo ranjenih.