Kumbh Mela velja za največji verski festival na svetu. Foto: Reuters
Kumbh Mela velja za največji verski festival na svetu. Foto: Reuters
Kumbh Mela
V Ganges so najprej šli sveti možje, nato so jim sledili verniki. Foto: Reuters

Panika je izbruhnila na železniški postaji v kraju Allahabad, na katero se je usulo na stotisoče ljudi, pri tem pa se je porušila ograja na mostu in številni ljudje so popadali na tire. Med žrtvami je 26 žensk, večinoma starejših in najrevnejših, ter devet moških in otrok. Priče so povedale, da je trajalo kar dve uri, preden so na kraj dogodka prispeli reševalci. Poleg smrtnih žrtev je okoli 40 ljudi tudi poškodovanih.

Mesto natrpano z romarji
V Allahabadu se je v nedeljo zbralo več deset milijonov hindujcev, da bi se obredno okopali v indijski sveti reki Ganges. Mesto, ki sicer šteje 1,2 milijona prebivalcev, v okviru največjega verskega festivala na svetu Kumbh Mela gosti med petdeset in sto milijonov ljudi. Festival traja kar dva meseca, ima pa kar 2.000-letno tradicijo.

Vsi bi se radi okopali v Gangesu
Kopanje poteka na sotočju rek Ganges in Yamuna ter tretjega mističnega vodotoka z imenom Saraswati. Verniki verjamejo, da jih bo kopel v sotočju teh rek očistila grehov in jih odrešila cikla reinkarnacije. Festival poteka na območju, večjem na primer od Aten, Allahabad pa ga gosti le na vsakih 12 let. Množico sicer skuša usmerjati in nadzirati več tisoč policistov in prostovoljcev, a kljub temu pride do tovrstnih tragedij.

Ritual kopanja so odprli goli sveti možje, premazani s pepelom. V vrtinčasto rečno vodo so jim nato sledili milijoni vernikov. Policisti romarje ves čas pozivajo, naj se na hitro potopijo v reko in nato zapustijo ledeno hladno vodo, da bi naredili prostor za množico za njimi.

Stampedi so sicer dokaj pogosti na indijskih romanjih in verskih festivalih, saj se na njih na enem mestu zbere na milijone ljudi. Leta 2008 je v bližini himalajskega templja Naina Devi nepregledna množica v paniki poteptala 145 ljudi.