Olmert je pred letom dni dejal, da se je za odstop s premierskega položaja odločil, da bi po pravni poti opral svoje ime. Foto: EPA
Olmert je pred letom dni dejal, da se je za odstop s premierskega položaja odločil, da bi po pravni poti opral svoje ime. Foto: EPA

Nekdanjega voditelja opozicijske zmernosredinske stranke Kadima obtožnica bremeni prejemanja podkupnine od ameriškega poslovneža, zastopanje interesov nekdanjega poslovnega partnerja in čezmerno zaračunavanje potnih stroškov.

Vse točke obtožnice se nanašajo na obdobje, preden je Olmert leta 2006 postal predsednik izraelske vlade, ko je bil še župan Jeruzalema ter nato še gospodarski minister. Zaradi številnih obtožb je Olmert septembra lani odstopil kot premier in nato še kot predsednik Kadime, kjer ga je na vodilnem položaju nasledila Cipi Livni.

Olmert priznava, da je prejemal denar, vendar zatrjuje, da gre za zakonite donacije za njegovo volilno kampanjo, ko se je znova potegoval za župana Jeruzalema in vodstvo stranke Likud, ki jo je zapustil skupaj z nekdanim premierjem Arielom Šaronom, ko je ta ustanovil Kadimo.

To je prvi primer obtožbe nekdanjega premierja v izraelski zgodovini. Skupaj z njim je zaradi korupcije obtožena tudi njegova tajnica Shaula Zaken. Po objavi obtožnice je Olmert prek svojega tiskovnega predstavnika izrazil upanje, da bo sodišče dokazalo njegovo nedolžnost za vselej.