Prebivalci Sarajeva si s šali ščitijo dihala, da bi tako zmanjšali vnos onesnaženih delcev. Foto: Reuters
Prebivalci Sarajeva si s šali ščitijo dihala, da bi tako zmanjšali vnos onesnaženih delcev. Foto: Reuters
Zaradi onesnaženosti v Sarajevu zaprte šole

"Razlog za odpoved pouka je podatek, da je povečana onesnaženost zraka v daljšem obdobju, po nekaterih podatkih najdaljšem v zadnjih desetletjih, povzročila zdravstvene težave velikemu številu otrok, kar se s tem ukrepom poskuša stabilizirati," so zapisali v sporočilu vlade sarajevskega kantona.

Odpoved pouka zaradi pritiska staršev
Minister kantona za izobraževanje Elvir Kazazović je potrdil, da bo odpoved pouka trajala, dokler se onesnaženje ne zmanjša oziroma dokler se vremenske razmere ne spremenijo. Kazazović je tamkajšnjim medijem sicer povedal, da onesnaženje ni tako hudo, da bi terjalo odpoved pouka, a da so se za ta ukrep odločili zaradi "pritiska staršev".

Namerili 300 mikrogramov, dovoljena 40
Prejšnji teden so podatki z nekaterih merilnih postaj v Sarajevu pokazali skrb vzbujajoče povečanje koncentracije škodljivih prašnih delcev. V prestolnici BiH-a so tako izmerili več kot 300 mikrogramov trdnih delcev na kubični meter, medtem ko v Sarajevu sicer velja uredba o kakovosti zraka, po kateri je sprejemljiva koncentracija trdnih delcev 40 mikrogramov na kubični meter. V EU-ju je ta meja začrtana pri 25 mikrogramih.

"Krivca" slaba goriva in stari avtomobili
Onesnaženost zraka v Sarajevu predvsem v zimskem času je posledica nekakovostnih goriv in velikega števila starih avtomobilov, ki ne izpolnjujejo minimalnih okoljskih standardov.

Preveč onesnaženosti tudi v Italiji, Pekingu in Teheranu
Težave s preveliko onesnaženostjo imajo tudi v nekaterih drugih mestih po Evropi in svetu. Tako so se pred dnevi za omejitev prometa odločili v Italiji, kjer so najbolj onesnažena mesta Milano, Torino in Neapelj. V Pekingu je bil že večkrat razglašen rdeči alarm, medtem ko so v glavnem mestu Irana Teheranu, kjer onesnaženost zraka za trikrat presega dovoljeno, za dva dni zaprli šole, omejili promet v središču in začasno ustavili nekatere tovarne.

Zaradi onesnaženosti v Sarajevu zaprte šole