Trdnih dokazov, da naj bi virus Zika povzročal mikrocefalijo, ni. Foto: Reuters
Trdnih dokazov, da naj bi virus Zika povzročal mikrocefalijo, ni. Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Vsi, ki živijo ali se vračajo z območja, kjer je virus Zika, še posebej nosečnice in njihovi partnerji, se morajo izogniti potencialnemu prenosu virusa in imeti varne spolne odnose. To pomeni pravilno in stalno uporabo kondomov, ki je najučinkovitejši način za zaščito pred vsemi spolno prenosljivimi boleznimi," sporoča WHO.

Nosečnicam prav tako svetujejo, naj se zaščitijo pred piki komarjev z uporabo repelentov, nošenjem dolgih oblačil in uporabo mrež proti komarjem.

WHO je znova priporočil omejitve potovanja na območja, kjer je virus Zika, "ženske morajo presoditi, kakšni stopnji nevarnosti se bodo izpostavile", zato naj se pred odhodom posvetujejo z zdravnikom in pristojnimi oblastmi. "Večina nosečnic, ki se giblje na območju virusa Zika, bo rodila normalne otroke," je sporočilo WHO-ja, ki poudarja, da ultrazvočni pregledi v zgodnji fazi nosečnosti ne morejo zanesljivo potrditi, ali ima plod mikrocefalijo, razen v izjemno skrajnih primerih.

V Braziliji splav prepovedan
WHO zato svari, da bi moral biti varen splav omogočen vsem ženskam. V Braziliji, kjer se je virus Zika pojavil, je namreč splav prepovedan, razen izjemoma - v primeru posilstva, od leta 2012 pa tudi, če je na plodu ugotovljena anencefalija (deformacija v razvoju lobanje in možganov). Ravno zato je pred dnevi civilna iniciativa na brazilsko vrhovno sodišče vložila pobudo o spremembi zakonodaje.

Virus Zika prenaša komar ščitar (Aedes aegypti), če se z njim okužijo nosečnice, obstaja možnost, da se pri plodu pojavi mikrocefalija (drobnoglavost) oziroma nevrološka motnja - novorojenčki se rodijo z majhnimi možgani in lobanjo, zaradi česar imajo lahko poškodbe možganov.
WHO je še dejal, da so virus Zika, ki se je pojavil že v več kot 30 državah (večinoma v državah Južne Amerike), so zaznali tudi v materinem mleku, čeprav trenutno ni dokazov, da se virus prenaša na dojenčka z dojenjem. Med drugim so v ZDA potrdili primer prenosa virusa Zika s spolnimi odnosi, ne le s pikom komarja.