Dolgoletni premier je pri tem opozoril, da je pred Madžarsko "desetletje nevarnosti". "V Evropi je vojna in cene rastejo, kažejo se znaki resne energetske krize," je izjavil Orban.

Kot je še dejal, se je zavezal, da bo oblikoval vlado, katere člani bi lahko skupaj in tudi "posamezno zaščitili Madžarsko pred nevarnostmi naslednjega desetletja", poroča MTI.

Orbanova desna nacionalistična stranka Fidesz je na začetku aprila prepričljivo zmagala na parlamentarnih volitvah in ima s 135 sedeži od 199 v novem parlamentu znova dvotretjinsko večino, s katero lahko spreminja ustavo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Predsednik Ader je potrdil, da je Orban sprejel poverjeni mu mandat, in dodal, da bo v ponedeljek parlamentu, ki se bo sešel na konstitutivni seji, uradno predlagal glasovanje o Orbanu kot novem premierju.

To bo Orbanov že četrti zaporedni mandat na čelu vlade in skupno peti. Orban je del madžarske politike že več kot tri desetletja in je trenutno premier z najdaljšim stažem v EU-ju.

Vsa ta leta se je tudi krepil spor z Brusljem, ki je proti Madžarski uvedel vrsto postopkov zaradi zakonov o nevladnih organizacijah in univerzah, zavračanja sodelovanja pri premestitvah beguncev, spodkopavanja neodvisnosti sodstva, omejevanja medijev, korupcije ter kršitev pravic LGBTIQ.