Foto:
Foto:
Prijetje Mladića je po del Pontinem mnenju vprašanje politične volje.
60-letni Perišić se je odločil za prostovoljen odhod v Haag.
Perišić med prevozom na beograjsko letališče, ki je bilo zaradi tega močno zastraženo.

Dodala je, da je Hrvaška generalu pomagala pri skrivanju, med drugim tudi tako, da je vohunila za preiskovalci ZN-a.



Do Mladića v nekaj urah?
V intervjuju se je Del Pontejeva dotaknila tudi srbskih oblasti in zatrdila, da vedo, kje je ubežni general Ratko Mladić in bi ga lahko aretirale v nekaj urah.

Pogajanja prestavljena?
Evropska unija je Hrvaški zagrozila, da se pogajanja za vstop v povezavo ne bodo začela 17. marca, kot je bilo napovedano, če država ne bo izboljšala sodelovanja s haaškim sodiščem.

Perišić prostovoljno odšel v Haag
Nekdanji načelnik generalštaba jugoslovanske vojske Momčilo Perišić se je prostovoljno predal haaškemu sodišču.

60-letni Perišić se je za predajo odločil po prejemu obtožnice, katere vsebina uradno še ni znana. Srbski mediji so sicer poročali, da je obtožen vojnih zločinov, ki naj bi jih zagrešil v BiH-u in na Hrvaškem med letoma 1993 in 1995.

Po poročanju beograjske tiskovne agencije Beta je Perišić prispel na letališče brez predstavnikov oblasti, podpornikov in policijskega spremstva, kar je bilo značilno za ostale haaške obtožence, ki so se prostovoljno predali.

Zaradi ukaza bombardiranja Zadra ga je hrvaško sodišče v odsotnosti obsodilo na 20 let zapora. Beograjski mediji so namigovali, da naj bi mu v Haagu sodili prav za napad na Zadar ter zaradi zločinov na območju Mostarja.

Perišić je bil na čelu jugoslovanske vojske od leta 1993 do 1998, ko ga je tedanji predsednik ZRJ-ja Slobodan Milošević odstavil. Po zamenjavi oblasti je postal obrambni minister.