Demjanjukova preteklost razkriva grozljiva dejstva. Foto: EPA
Demjanjukova preteklost razkriva grozljiva dejstva. Foto: EPA
Demjanjuk v Nemčiji

89-letni John Demjanjuk bo na sodišču odgovarjal na obtožbe o vpletenosti v poboj 29.000 Judov med drugo svetovno vojno.

Sam zanika obtožbe, da je delal kot paznik v nacističnem taborišču Sobibor, in trdi, da so ga Nemci ugrabili v rodni Ukrajini in da je bil njihov vojni ujetnik. Izročitev Demjanjuka je sledila četrtkovi odločitvi vrhovnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo prošnjo za posredovanje v primeru, zato se je moral predati imigracijskim oblastem.

Demjanjuk kot Ivan Grozni
Demjanjuk je sicer vseskozi zavračal možnost deportacije, rekoč, da je zanjo prešibek. V ZDA je prišel leta 1952 kot begunec in se zaposlil v avtomobilski industriji. Leta 1988 so ga v Izraelu obsodili na smrt zaradi zločinov zoper človeštvo, potem ko so ga tisti, ki so preživeli holokavst, prepoznali kot zloglasnega Ivana Groznega. A pozneje je izraelsko vrhovno sodišče sodbo ovrglo, saj so novoodkriti dokumenti pokazali, da je bil Ivan Grozni najverjetneje drug moški.

Demjanjuk se je zatem vrnil v ZDA, a so mu leta 2002 odvzeli državljanstvo, ker ob prihodu v državo v 50. letih ni razkril svojega delovanja v nacističnih taboriščih. Leta 2005 je sodnik odločil, da ga lahko deportirajo v Nemčijo, na Poljsko ali v Ukrajino, marca letos pa so nemške oblasti izdale nalog za njegovo aretacijo in ga obtožile, da je bil vpleten v poboj 29.000 Judov.

K. T.

Demjanjuk v Nemčiji