Zakonca McCann bosta zdaj od doma spremljala razvoj dogodkov. Foto: Reuters
Zakonca McCann bosta zdaj od doma spremljala razvoj dogodkov. Foto: Reuters
Madeleine McCann
Po majskem izginotju je Maddie iskala vsa Evropa, a vsaka sled se je izkazala za jalovo. Foto: Reuters
Starša male Madeleine že doma

Pred vrnitvijo sta Kate in Gerry v intervjujih obtožila portugalsko policijo, da jima skuša podtakniti odgovornost za izginotje deklice. Ta je namreč po njunih ločenih zaslišanjih in odkritju sledi Madeleinine krvi v avtomobilu, ki sta ga zakonca najela 25 dni po hčerkinem izginotju, oba osumila, da sta jo s prevelikim odmerkom pomirjeval po nesreči ubila.

Vrnitev v dogovoru z oblastmi
Kot sta dejala 39-letna zakonca, sta se v domovino vrnila v dogovoru s policijo in portugalskimi oblastmi, ki jima niso omejili pravice do premikanja, saj proti njima ni vložena nobena obtožnica. Napovedovala sta, da se bosta domov vrnila ta konec tedna, po nenadnem zasuku dogodkov sta dejala, da ostajata na Portugalskem, vendar sta se potem vseeno odločila za vrnitev.

Gospa McCann je dejala, da je policija med dolgotrajnim zasliševanjem, v dveh dneh so jo zasliševali več kot 15 ur, nanjo pritiskala, da bi priznala, da je nehote ubila hčer. Policija "je želela, da laže". Še preden je Kate postala uradna osumljenka, je, tako kot mož je po poklicu zdravnica, dejala, da policija ne želi govoriti o umoru, ki naj bi se zgodil na Portugalskem. Tudi vsa publiciteta o neobstoju zakonov o pedofiliji naj bi po njenem mnenju pripomogla, da policija krivi njo in moža. Moža Gerryja je policija uradno osumila 12 ur za ženo, prepričan pa je, da tako želi le hitro rešiti primer.

Celo papež blagoslovil fotografijo
Madeleine pogrešajo od 3. maja, ko je izginila iz sobe v portugalskem letovišču Praia da Luz, medtem ko so starši večerjali v bližini. Starši so s pomočjo prijateljev in medijev nemudoma začeli obsežno medijsko kampanjo za iskanje deklice, za katero je izvedel tako ves svet, njene fotografije so dobesedno preplavile mesta po Evropi in drugod, njeno fotografijo pa je blagoslovil tudi papež Benedikt XVI., ki je osebno sprejel Kate in Gerryja.

K. T.

Starša male Madeleine že doma