Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Preiskavo je na Dunaju omogočila podpora 45 držav v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Države so v izjavi opozorile predvsem na napade na civiliste in civilno infrastrukturo. Zbrane informacije bodo lahko nato predali državnim ali mednarodnim sodiščem, so pojasnili.

Strokovnjaki bodo proučevali dejstva in okoliščine domnevnih vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, piše v skupni izjavi držav, s katero so zagnale t. i. moskovski mehanizem Ovseja o pojasnitvah vprašanj glede človekovih pravic.

Do konca preteklega tedna je razmere v Ukrajini opazovalo okoli 500 mednarodnih strokovnjakov Ovseja, največ pozornosti je bilo uperjeno na vzhod države, ki je pod nadzorom proruskih separatistov. Zaradi okrepitve spopadov pa se je Ovse odločil za evakuacijo teh neoboroženih opazovalcev.

Ovse ima 57 držav članic, od tega jih je 45 podprlo zagon preiskave. Med njimi ni bilo Rusije, Belorusije in držav v osrednji Aziji, še piše DPA.

Med podporniki je tudi Slovenija, ki je izrazila veliko zaskrbljenost zaradi humanitarnih posledic ruske invazije, morebitnih vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Ob tem je Slovenija tudi obsodila nedavni napad na Harkov. "Slovenija je v stalnem svetu Ovseja obsodila ruski vojaški napad na Harkov, v katerem je bil uničen konzulat Republike Slovenije. Gre za očitno kršitev mednarodnega prava, napad na civilne tarče pa je vojni zločin," je tvitnilo stalno predstavništvo Slovenije na Dunaju.