Nuzurbajev je tudi na tokratnih volitvah prepričljivo zmagal. Foto: RTV SLO
Nuzurbajev je tudi na tokratnih volitvah prepričljivo zmagal. Foto: RTV SLO
Štetje glasov
Opozicija je naštela več sto nepravilnosti. Foto: EPA

460 opazovalcev je ocenilo, da so bile volitve boljše kot prejšnje, vendar je bilo zaradi nekaterih pomanjkljivosti normalno tekmovanje onemogočeno.

Po mnenju Ovseja je bila registracija volivcev ustrezna, vendar so omejevanje predvolilne kampanje, kar je počela oblast, nadlegovanje uslužbencev, ki so sodelovali v njih, in ustrahovanje onemogočili poštene volitve.

SND: Volitve zakonite
Opazovalci Skupnosti neodvisnih držav (SND) pa so za razliko od kolegov iz Ovseja ocenili, da so bile volitve svobodne in zakonite. Posamezne kršitve naj ne bi imele nikakršnih negativnih učinkov na potek glasovanja.

Prepričljiva zmaga
Po delnih neuradnih izidih kazahstanskih volitev je Nursultan Nazarbajev dobil 91,6 odstotka glasov. Glavni opozicijski kandidat Zarmakan Tujakbaj je ostal daleč zadaj, saj je dobil 6,64 odstotka glasov volivcev. Vodja Tujakbajeve kampanje Oraz Zandosov je dejal, da so izidi absurdni in v skladu z volilno kampanjo.

"Volitve so bile precej oddaljene od kazahstanskih zakonov in norm, ki jih je postavil Ovse," je dejal Zandosov.

Protestov ne bo
Tujakbajeva ekipa trdi, da je odkrila več sto primerov kršitve volilne zakonodaje, a obljubila, da ne bo organizirala množičnih protestov.

Nazarbajev je na oblasti od leta 1989, leta 1991 pa je na volitvah zmagal kar z 98,8 odstotka glasov. Leta 1999 mu tak izid ni uspel, saj je zanj glasovalo "le" 79,8 odstotka kazahstanskih volivcev.